Svijet
0

Gul doputovao u posjetu Iraku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Turski predsjednik Abdullah Gul u ponedjeljak je doputovao u posjetu Iraku, kao prvi turski šef države koji je posjetio Irak u više od 30 godina.

Očekuje se da se Gul tokom posjete sastane sa svojim iračkim kolegom Jalalom Talabanijem i premijerom Nurijem al-Malikijem, javio je BBC.

Glasnogovornik iračke vlade izjavio je da će oni raspravljati o brojnim pitanjima, uključujući i bavljenje kurdskom pobunjeničkom grupom PKK-a.

Aktivnosti PKK-a, koja koristi baze u sjevernom Iraku, dugo su predmetom sporenja između dvije zemlje.

Turska je pojačala svoje prekogranične operacije u Iraku u prošloj godini i optužila iračke vlasti da ne uspijevaju zaustaviti pobunjenike koji se bore za veću autonomiju u jugoistiočnoj Turskoj.

Dvije zemlje, ipak, obećale su raditi zajedno na izgradnji sigurnosnih i ekonomskih veza.

U julu prošle godine turski premjijer Recep Tayyip Erdogan posjetio je Bagdad radi razgovora s Malikijem o široj saradnji na poljima energetike, trgovine i vodosnabdijevanja, i složili su se u vezi s uspostavom međudržavnog vijeća koje bi promicalo tu saradnju.

Tokom posjete Ankari u decembru Maliki je obećao veću saradnju iračke vlade u borbi protiv pobunjenika.

Nasir al-Ani, direktor ureda iračkog predsjednika, potvrdio je da će se ovosedmični razgovori usmjeriti "na pitanja od uzajamnog interesa", uključujući bavljenje PKK-om i vodosnabdijevanje.

Posjeta "također ima za cilj jačanje odnosa između dvije zemlje", navela je televizija Al-Iraqiyah njegove riječi.

Radnička partija Kurdistana (PKK) - koju Turska, EU i SAD smatraju terorističkom organizacijom - vodi nasilnu kampanju za kurdsku autonomiju od 1984. tokom koje je ubijeno više od 40.000 ljudi.