Svijet
0

Guantanamo: Odbačena optužnica protiv 20-godišnjeg Omara Khadra

FENA
Omar Khadr; Foto: Reuters
Omar Khadr; Foto: Reuters
Suci dva vojna tribunala u američkoj bazi Guantanamo na Kubi odbacili su optužbe za terorizam protiv dvojice zatočenika, od kojih je jedan bivši vozač Osame bin Ladena. U oba slučaja suci su zaključili da nemaju nadležnost u ovim slučajevima, a na temelju posebnog zakona koji je prošle godine usvojio američki Kongres.

Bivši vozač vođe al-Qaide, Salim Ahmed Hamdan – državljanin Jemena - bio je optužen za sudjelovanje u terorističkoj zavjeri te pružanje pomoći terorističkoj organizaciji. U drugom slučaju, optuženik je bio kanadski državljanin Omar Ahmed Khadr, koji je bio optužen za ubijstvo američkog vojnika u Afganistanu. Khadr je kada se to, navodno, dogodilo imao 15 godina.

Sudac vojnog tribunala u slučaju Omara Ahmeda Khadra obrazložio je odbacivanje optužnice time što optuženi nisu bili kategorizirani kao 'nezakoniti neprijateljski borci' već samo kao 'neprijateljski borci'. Prema zakonu iz 2006., da bi se stranim osumnjičenicima za terorizam koji su zatvoreni u Guantanamu moglo suditi pred vojnim tribunalom oni moraju imati status 'nezakonitih neprijateljskih boraca.'

Sudac je rekao da Omar Ahmed Khadr može biti ponovno optužen, ali jedino ako se promijeni njegov pravni status. Glasnogovornik Ministarstva odbrane izjavio je za Glas Amerike da će se vojni tužitelji žaliti na ovu odluku tribunala.

U zatvoru vojne baze Guantanamo na Kubi nalazi se ukupno 385 osumnjičenika za terorizam, mahom talibana i pripadnika al-Qaide, koji su zarobljeni u Afganistanu.
Pored standardnih pravnih nedostataka koji se vežu uz pritvor i procesuiranje oko 300 osumnjičenika za terorizam u Guantamanu, kao što su višegodišnje držanje u pritvoru, problematične metode isljeđivanja, uskrata prava na obraćanje sudovima u SAD, suđenje pred vojnim komisijama i druga, slučaj Omara Khadra izdvaja se po tome što se radi o najmlađem zatočeniku Guantanama, 20-godišnjaku koji je zarobljen kao gerilac al-Qaide u Afghanistanu u maju 2002., kada je imao 15 godina.

Khadr, čiji je otac navodno finansijer al-Qaide s dugogodišnjim vezama s porodicom Bin Laden, optužen je da je ručnom bombom ubio američkog narednika Christophera Speera, tokom borbe u Afganistanu 27. maja 2002.

Njegovi advokati po službenoj dužnosti, odbacili su optužbe za koje se tereti, navodeći kako je on bio dijete-vojnik i da mu treba rehabilitacija a ne zatvaranje.

"SAD bi bio prva zemlja u modernoj historiji koja bi sudila pojedincu koji je bio dijete u vrijeme počinjenja navodnog ratnog zločina", naveli su Khadrovi advokati.

Prošle sedmice Khadr je otkazao saradnju svim svojim američkim advokatima, zadržavajući samo dvojicu kanadskih pravnika koji pred sudom u Guantanamu imaju status savjetnika i tražeći da se njegovom porodičnom advokatu iz Kanade dopusti da ga brani.

Khardov tretman, kao najmlađeg zatočenika u Guantanamu, dugo je bio pravno osporavan a u decembru 2004. njegovi su advokati uputili službenu pritužbu američkoj vojsci zbog njegovog zlostavljanja u pritvoru.

U pritužbi su naveli da su stražari Khadra navodno koristili kao ljudsku krpu, brišući njime pod, kada je urinirao po sebi tokom dugog ispitivanja u lancima. Stražari su ga polili sredstvom za čišćenje i vukli po podu, brišući prljavštinu njegovom odjećom i potom ga, bez tuširanja, ostavili u ćeliji iduća dva dana, piše list The Miami Herald od ponedjeljka.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch pozvala je Bushovu administraciju da prebaci Khadrov slučaj pred civilni sud, kako bi tradicionalno pravosuđe utvrđivalo njegovu odgovornost.