Svijet
0

Gruzijska opozicija optužila vladu za izborne manipulacije

FENA
Gruzijska opozicija optužila je vladu predsjednika Mihaila Sakašvilija za manipulacije pri glasanju na predsjedničkim izborima koji se danas održavaju u bivšoj sovjetskoj republici i najavila proteste za nedjelju.

Predstavnici opozicijske Laburističke partije saopćili su u subotu u Tbilissiju da su građani autobusima odvoženi na birališta kako bi glasali više puta, kao i da su na nekim mjestima predstavnici izborne komisije primoravali birače da glasaju za Sakašvilija.

Centralna izborna komisija odbacila je ove optužbe kao neistinite, dok su predstavnici opozicije za nedjelju najavili proteste, prenijela je DPA.

Prozapadni političar Sakašvili u međuvremenu je pozvao na jedinstvo među Gruzijcima. "Danas će pitanje biti riješeno, da li će Gruzija opstati kao država ili će se vratiti u mračnu prošlost", rekao je Sakašvili, koji je glasao u Tbilissiju.

Gruzijski predsjednik je istaknuo kako je optimist da će dobiti neophodnih 50 posto glasova, čime bi bio izbjegnut drugi izborni krug.

Njegov prethodnik Eduard Ševarnadze, međutim, smatra da "nijedan od kandidata neće dobiti apsolutnu većinu u prvom krugu glasanja".

Oko 3,4 miliona Gruzijaca s pravom glasa danas bira novog šefa države između sedam kandidata, na vanrednim izborima koje je raspisao predsjednik Sakašvili nadajući se ponovnoj pobjedi i zadobijanju povjerenje naroda izgubljenog nasilnim gušenjem opozicijskih protesta prošlog novembra i uvođenjem vanrednog stanja.

Gruzijci istovremeno odlučuju da li parlamentarne izbore treba pomjeriti s jeseni na proljeće, kao i da li njihova zemlja, bivša sovjetska republika, treba nastaviti približavanje NATO-u.

Ankete predviđaju da će Sakašvili dobiti 40 posto glasova, a 10 posto daju čelniku Ujedinjene opozicije Levanu Gačečiladzeu, dok je četvrtina birača još neodlučna.

Sakašvili, 40-godišnji advokat koji je nakon studija u inozemstvu počeo praksu u New Yorku, na čelu narodnog pokreta 2003. je mirnom revolucijom svrgnuo Ševarnadzeovu vladu i počeo prozapadnu politiku u bivšoj sovjetskoj republici, da bi 2004. s 96 posto osvojenih glasova postao najmlađi predsjednik u Evropi.

"Ružičasta revolucija" bila je prva "plišana" revolucija u bivšim sovjetskim republikama koju su slijedile "narandžasta" u Ukrajini i "revolucija lala" u Kirgistanu 2005.

Kao vanjskopolitički prioritet Sakašvili je zacrtao uvođenje Gruziju u u NATO u čemu mu je veliku podršku pružio američki predsjednik George W. Bush, koji je 2005. posjetio Gruziju.