Samit u Milanu
85

Greta Thunberg ismijavala svjetske lidere: Bla, bla, bla, samo prazne riječi

B. R.
Greta Thunberg (Foto: EPA-EFE)
Greta Thunberg (Foto: EPA-EFE)
Aktivistica za zaštitu okoliša Greta Thunberg je, obraćajući se na omladinskom klimatskom samitu u Milanu, ismijala izjave političara o klimatskim promjenama.

Ciničnim tonom kritikovala je američkog predsjednika Joea Bidena, britanskog premijera Borisa Johnsona i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

"Moramo imati umjerenu tranziciju ka ekonomiji koja ima nisku emisiju ugljika. Ne postoji planeta B. Ne postoji planeta bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla", kazala je referirajući se na Macronovu izjavu.

Čelnike velikih država je nazvala takozvanim liderima.

"Nulta emisija, bla, bla, bla. Klimatska neutralnost, bla, bla, bla. Ovo je sve što čujemo od takozvanih lidera. Riječi, riječi koje zvuče sjajno, ali do sada nisu dovele do konkretnih djela. To su samo prazne riječi i obećanja", ocijenila je Thunberg.

[TWITTER]1442860615941468161[/TWITTER]

Obratila se na samitu "Mladi za klimu" (Youth4Climate), a koji je održan dva dana prije nego što će se u Milanu susresti brojni ministri koji će razgovarati o klimatskim promjenama. Riječ je o vrlo značajnom susretu uoči novembarskog klimatskog samita COP26 u Glazgovu.

Učesnici ovog omladinskog samita utvrdili su spisak prijedloga za zaštitu okoliša, a koje bi ministri trebali razmotriti. Očekuje se da će donosioci odluka pokušati uskladiti stavove o pitanjima koja bi trebala biti na dnevnom redu samita u Glazgovu. Između ostalog, to se odnosi na krajnji rok za prestanak korištenja uglja, kao i na to ko bi trebao pomoći siromašnijim državama u energetskoj tranziciji.

Aktivistica iz Ugande Vanessa Nakate je izjavila da države u razvoju još čekaju na bogate države da ispune svoja obećanja o finansijskoj pomoći za energetsku tranziciju. Čelnici razvijenih zemalja obavezali su se na ovo još prije deset godina.

Ovo obećanje je ponovljeno na klimatskom samitu u Parizu 2015. godine, kada je za ovu namjenu planirano 100 milijardi dolara. To se još nije ostvarilo, a rok za realizaciju je istekao prošle godine, prenosi CNN.