Svijet
0

Greenpeace se bori za preživljavanje kitova

FENA
Aktivisti grupacije za zaštitu prirodne sredine Greenpeace su, ukotvivši u Kejptaunu svoja dva brodaArctic Sunrise i Esperanza završili dvoipomjesečnu "borbu" s japanskom ribarskom flotom koja je lovila kitove u ledenim vodama Antarktičkog basena, izvještava agencija Reuters.

Predstavnici Greenpeacea su izjavili da su u znatnoj mjeri omeli rad japanskih kitolovaca, ali da su, ipak, bili svjedoci uništenja 123 primjerka ovih najvećih morskih sisara. Neki od njih su uginuli na vrlo surov način - ranjene, ali žive, privezivali su ih uz trup broda pa su, praktično, umirali od davljenja.

Greenpeace namjerava da kampanju protiv lova na kitove - koji, osim Japanaca, praktikuju i Norvežani i Islanđani - u narednih godinu dana prenesu sa svjetskih okeana na krajnje korisnike. Na meti ekologista naći će se kompanije koje profitiraju od ove djelatnosti, a potrošači njihovih proizvoda biće navođeni da ih bojkotuju.

Japan se 1986. godine, u skladu s međunarodnim moratorijumom na lov kitova, odrekao komercijalnog lova na te sisare, ali je već naredne godine ulov nastavljen, kako je objašnjeno, "u naučne svrhe". Međutim, meso kitova i dalje je uredno pristizalo na riblje pijace i u tanjire restorana.

"Situacija s kitovima nije izuzetak. U svijetu je dosad uništeno i više od 90 odsto fonda velikih riba", upozorava Majk Taunzli (Mike Townsley) direkotor Greenpeacea za odnose s javnošću.

"Grinpisovci" će se u Kejptaunu, inače, odmoriti, obaviti nužne opravke na plovilima i popuniti zalihe, da bi kroz mjesec dana, kako planiraju, krenuli na novi zadatak - patroliranje duž obala zapadne Afrike, gdje se odvija intenzivan "piratski" ulov ribe.

Vlade tamošnjih priobalnih zemalja nemaju ni sredstava, ni moći da zaštite živi svijet u moru ili nametnu zakone o ribarenju.