Podrška za mjere štednje
0

Grčki premijer stigao u Pariz

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Grčki premijer Georgios Papandreou doputovao je u Pariz na sastanak s predsjednikom Francuske Nicolasom Sarkozyjem, nakon što je posjetom Berlinu u petak počeo turneju po evropskim prijestolnicama u pokušaju da dobije političku podršku za vladin najnoviji paket mjera štednje.

Sarkozy je uoči dolaska Papandreua izjavio u subotu da će Francuska podržati Grčku u naporima za smanjenje budžetskog deficita i kako ne namjerava gledati da ta zemlja propada, prenio je AFP.

"Ako smo već stvorili euro, ne možemo dopustiti da propadne zemlja koja je članica eurozone. U suprotnome stvaranje eura nema smisla", rekao je Sarkozy.

Na sastanku s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu u petak uvečer Papandreou je dobio političku podršku, ali ne i obećanje finansijske pomoći.

Iduće sedmice grčki premijer će u Washingtonu održati razgovore s Barackom Obamom.

Londonski The Guardian je izvijestio u subotu da je Papandreou održao ključne razgovore s njemačkom kancelarkom Merkel, dok se između Atine i Berlina sve više zaoštrava verbalni rat.

List ističe da je drakonsko smanjenje budžeta, koje je prošle sedmice objelodanjeno u Atini, pomoglo da se ulagači uvjere kako su grčke vlasti sposobne kontrolirati javni dug, ali da je Papandreou kod kuće pao u nemilost.

Demonstranti su se ispred zgrade parlamenta u Atini u petak sukobili s odredima specijalne policije, a aerodromi, vozovi podzemne željeznice i autobusni promet u glavnom gradu su stali.

Iako Papandreua i dalje očekuje vrlo osjetljiva bitka s grčkom javnošću, najnovije mjere su uspjele ublažiti krizu na finansijskim tržištima, naglašava Guardian.