Pritisak raste
0

Grčka vlada predložila dodatne mjere podrške poljoprivrednicima

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlada Grčke predložila je u utorak dodatne mjere podrške poljoprivrednicima koji sedmicama protestuju zbog povećanja troškova energije i konkurencije iz inostranstva.

Premijer Kyriakos Mitsotakis, koji je prošle godine osvojio drugi mandat, sastao se oko podneva s predstavnicima sindikata poljoprivrednika u svom uredu kako bi razgovarali o njihovim zahtijevima.

"Vjerujem da možemo pronaći zajednički jezik, uzimajući u obzir vaše opravdane brige", poručio je Mitsotakis predstavnicima poljoprivrednika prije sastanka.

Vlada je prošle sedmice obećala poljoprivrednicima jednogodišnje produženje poreske olakšice za poljoprivredni dizel do kraja 2024. i popuste na njihove račune za struju. Obećanja, međutim, nisu bila dovoljna da umire farmere.

Njihovi sindikati su nakratko blokirali puteve i granični prijelaz za teretne kamione, navodeći da te mjere ne rješavaju njihovu zabrinutost zbog rastućih troškova koji su primorali neke od njih da napuste poljoprivredu i traže stabilan prihod.

Dijeleći brojne iste pritužbe, poljoprivrednici u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Italiji poduzeli su slične mjere posljednjih sedmica.

Grčka vlada u utorak je objavila da će poljoprivrednici od aprila dvije godine imati pravo na jeftiniju struju - mjera koja će se dijelom finansirati iz prihoda od obnovljivih izvora energije i kredita za tržište ugljika.

Nakon tog perioda, cijene električne energije stabilizirat će se za trećinu njihove potrošnje u narednih osam godina, navodi se u saopćenju ministarstva energetike.

Poljoprivrednici su novinarima nakon sastanka kazali da će ispitati prijedloge prije nego što donesu odluku o svojim narednim potezima.

Grčka se oporavlja od deceniju duge finansijske krize i nakon tri paketa međunarodne pomoći. Njena ekonomija raste brže od mnogih iz eurozone.

Mitsotakis je rekao poljoprivrednicima da su od 2019. primili više od milijardu eura nadoknade za usjeve oštećene u prirodnim katastrofama, i ukazao je na fiskalna ograničenja Grčke, prenosi Reuters.​