Četvrtak prošao mirno
0

Grčka usvojila mjere štednje, većina demonstranata se razišla

Sarajevo-x.com
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Desetine hiljada demonstranata marširali su kroz glavni grad Grčke u četvrtak nakon što su zakonodavci odobrili drastične mjere štednje kako bi osigurali spas međunarodnim zajmovima u vrijednosti 110 milijardi eura.

Demonstranti su, lupajući bubnjevima i izvikivajnem parola protiv vlade ispunili ulice u centru grada. Uzvikivali su:

"Oni su objavili rat. Sada slijedi borba."

Protesti su samo nastavak onih od srijede koji su prerasli u pravi rat na ulicama i u kojima je poginulo troje ljudi.

U Parlamentu, zastupnici su sa 172 naprema 121 glasali za mjere kojima će do 2012. uštedjeti oko 30 milijardi eura, a što će se naravno odraziti na prihode penzionera i državinh službenika.

"Učinili smo ono što je potrebno, a ne ono što je lako", rekao je ministar finansija George Papaconstantinou nakon glasanja i dodao:

"Bez ovih mjera, mi bismo se suočili s najdubljom krizom koju ova zemlja još nije upoznala".

Glavnina demonstranata koje je okupila grčka komunistička partija u četvrtak se brzo raspršila, pa je pred parlamentom ostalo oko 5.000 ljudi, javila je agencija AP.

Oni koji su ostali su izjavljivali kako su ljuti zbog činjenice da MMF kontroliše finansije u njihovoj zemlji.

"To je ucjena. Nema novca, jer su ga oni potrošili na stvari kao što su naoružanja i drugi poslovi. Crkva također previše troši. Da smo mi imali taj novac, sad bismo bili u puno boljoj situaciji", rekao je 32-godišnji inžinjer.

Ipak, protesti u četvrtak ostali su mirni, za razliku od onih od srijede u kojima su tri osobe poginule, 59 povrijeđeno, a 25 uhapšeno. Prema policijskim izvještajima, u srijedu je oštećeno 50 trgovina, banaka i kancelarija, dok je sedam vozila oštećeno ili zapaljeno.

Nakon što je grčki parlament usvojio tražene mjere, evropski čelnici će se sastati u Briselu u petak i odlučiti o dodjeli kredita kako bi pomogli zemlji u krizi.