Svijet
0

Gordon Brown odao počast stotini ubijenih britanskih vojnika u Afganistanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski premijer Gordon Brown u ponedjeljak je odao počast stotini britanskih vojnika ubijenih u Afganistanu od 2001. godine, nakon što su u napadu bombaša samoubice ubijena tri vojnika.

Tužna brojka je dostignuta kada je usamljeni pobunjenik detonirao eksplozivnu napravu kod pješačke patrole vojnika iz Drugog bataljona Padobranske regimente koja se u nedjelju vraćala u svoju bazu, javila je britanska novinska agencija Press Association.

"Moje prve misli su uz porodice ovih vojnika koji su poginuli služeći u Afganistanu na takvoj udaljenosti", izjavio je Brown.

"Želim odati počast stotini britanskih vojnika koji su dali svoje živote u Afganistanu služeći svojoj zemlji. Rizik koji su prihvatili i žrtva koju su podnijeli trebali bi biti u našim mislima ne samo danas nego svaki dan. Oni su platili najvišu cijenu, ali su ostvarili nešto što ima trajnu vrijednost - pretvorili su regiju u kojoj je vladalo bezakonje i davala je utočište teroristima u demokratiji u nastajanju", kazao je.

Brown je nastavio: "Ne vjerujem da bi demokratija u Afganistanu preživjela bez podrške NATO-a i UN-a, a britanske snage su na prvoj liniji fronta tih međunarodnih napora i mogu se podičiti velikom hrabrošću i profesionalizmom".

Četiri vojnika su ranjena u napadu u dolini Gornji Sangin u pokrajini Helmand i evakuirani su u logor Bastion radi liječenja.

Jedan je proiglašen mrtvim po dolasku, a uprkos naporima ljekara druga dvojica su podlegla ranama. Očekuje se da se četvrti vojnik dobro oporavi.

Najbliža rodbina je obaviještena, a imena vojnika vjerovatno će biti objavljena kasnije, saopćilo je ministarstvo odbrane.

To je najveći pojedinačni gubitak života britanskih vojnika u Afganistanu od augusta prošle godine, kada su tri vojnika ubijena nakon što je američki borbeni avion izbacio bombu na njih dok su se borili s pobunjenicima.