Svijet
0

Google zahtijeva globalna pravila za zaštitu privatnosti na Internetu

Sarajevo-x.com
Google, vodeći online pretraživač, poziva u pomoć Ujedinjene narode da daju svoj doprinos za zaštitu privatnosti korisnika Interneta prije nego se World Wide Web suoči sa krizom povjerenja, prenosi britanski Guardian.

Predstavnik kompanije Google, Peter Fleischer danas će se na UN-ovoj konferenciji u Strazburu obratiti predstavnicima UN-ove Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu i zamoliti da vlade i poslovne kompanije usvoje međunarodne standarde za zaštitu privatnosti na Internetu.

"Tri četvrtine zemalja korisnica Interneta nemaju nikakva pravila o privatnosti informacija. Većina informacija prenosi se sa jednog dijela zemaljske kugle na drugi i to pretežno u zemlje koje nemaju zakon o zaštiti podataka. Bez novog paketa pravila, koji će se primjenjivati širom svijeta, korisnici bi mogli izgubiti povjerenje u Internet i tako zaustaviti njegov dalji razvoj“, kazao je Fleischer u intervjuu za Guardian.

Iz Googlea naglašavaju da su već stupili u kontakt sa nekim evropskim kompanijama koje žele promovirati bolju zaštitu podataka na Internetu te stoga očekuju podršku iz Francuske i Španije. Fleischer je naglasio da UN mora spoznati važnost Interneta i potrebu da se zaštite njegovi korisnici.