Svijet
6

Google, Microsoft, Facebook i Yahoo žele da objave zahtjeve NSA

Klix.ba
Facebook i Yahoo pridružili su se Googleu i Microsoftu u obraćanju američkom Sudu za nadzor stranih informacija da im dozvoli da javno objave zahtjeve koje su dobili od Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), u okviru njihovog zloglasnog programa PRISM.

Microsoft i Google zatražili su odobrenje u augustu, ali je proces odložen na zahtjev američke vlade da joj omoguće vrijeme za pregovore. Međutim, država i tehnološki giganti nisu uspjeli pronaći zajednički jezik.

Google je nadogradio zahtjev sudu, tražeći da im se "dozvoli da objave deteljne statistike o tipovima zahtjeva NSA koje su primili", a zatražili su da saslušanje bude otvoreno za javnost.

Stav Googlea je da “nivoi tajnosti izgrađeni oko zahtjeva NSA narušavaju osnovne slobode koje su suština demokratskog društva“.

Microsoft je također nadogradio svoju peticiju 9. septembra, a obavezao se i da će sarađivati sa Googleom kako bi objavili informacije o zahtjevima.

U borbi za transparentnost pridružili su im se i Facebook i Yahoo, koji su također odlučili da podnesu zahtjeve sudu.

"Američka vlada nije učinila dovoljno da adekvatno zadovolji javne interese o tome da li su njihove informacije sigurne i zaštićene od internet kompanija", rekao je Colin Stretch, potpredsjednik Facebooka.

Facebook je zatraćio da objavi ukupan broj naređenja koja je dobio vezano za fizičke pretrage, poslovnu dokumentaciju i prisluškivanja, kao i informacije o ukupnom broju korisnika čije su poruke i drugi privatni sadržaju ustupljeni NSA.

Yahoo je podni zahtjev sličan Googleovom u želji da objavi naređenja i detalje o njima.

Iz kompanije kažu kako nisu bili u prilici da se potpuno uključe u raspravu da li je vlada na pravi način koristila svoju moć, budući da im je vlada ograničila slobodu govora.

"Smatramo da odgovornost američke vlade da zaštiti javnu sigurnost može biti sprovedena bez ograničavanja internet kompanija da objave zahtjeve koje su primili. Zadržavanje takvih informacija stvara nepovjerenje i sumnju i u SAD i u kompanije", rekao je Ron Bell, glavni savjetnik Yahooa.

Google, Microsoft, Facebook i Yahoo navodno su bili uključeni u odavanje podataka o svojim korisnicima NSA, a sada su odlučni da ispravw „lažne optužbe“ i izvjeste javnost o i informacijama koje su dali vladi.