Traži se istraga UN-a
6

FOTO / Google Earth otkrio tajne korejske logore?

Klix.ba
Mreža građevina, puteva i čudnih linija koju je servis Google Earth otkrio u prostranstvima Sjeverne Koreje mogla bi predstavljati kompleks logora u kojima već 50 godina robijaju politički zatvorenici i neprijatelji režima, uvjereni su aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Pripadnici ovih grupa pokušavaju natjerati Ujedinjene nacije da pokrenu međunarodnu istragu o, kako kažu, dramatičnom kršenju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji. Tvrde da je u zatvorima završilo oko 200.000 ljudi koji se nisu slagali sa režimom Pyongyanga, prenosi Telegraph.

Pyongyang insistira da takvi logori ne postoje i da su ove priče samo strana propaganda, ali snimci visoke rezolucije obaraju te tvrdnje.

Komitet za ljudska prava Sjeverne Koreje 18. januara je objavio da je u Kaechonu u provinciji Južni Pyongan otkriven novi logor. Do tih saznanja došli su uz pomoć snimaka Google Eartha, koji su pokazali da je kamp novoizgrađen jer ga na Googleu nije bilo u decembru 2006.

Otkrivena je ograda kampa duga 20 kilometara, kao i brojne građevine.

Analitičar Curtis Melvin zaključuje da rudnik koji je također ograđen nije u funkciji.

Malo je Koreanaca koji su uspjeli pobjeći iz ovih logora, a oni koji su to učinili svjedočili su o strašnim patnjama, piše Telegraph. Zatvorenici koji tu mogu ostati i doživotno, zajedno sa tri generacije članova svoje porodice, da bi preživjeli često moraju da jedu pacove i kukuruz iz životinjskog izmeta.

Aktivisti za ljudska prava kažu da najveći broj zatvorenika umre od neuhranjenosti, a ostali pate od bolesti i proživljavaju seksualno zlostavljanje i mučenje. Muškarci, žene i djeca rade i po 16 sati dnevno u opasnim uslovima, najčešće u rudnicima i pilanama.

Svi oni koji jednom dođu ovdje rijetko imaju priliku da odu, a svaki pokušaj bijega kažnjava se egzekucijom.