Tajne će biti na sigurnom
0

Glavni britanski obavještajac uputio poruke Rusima koji se protive ratu: Pridružite nam se

T. K.
Foto: Twitter / Richard Moore u britanskoj ambasadi u Pragu
Foto: Twitter / Richard Moore u britanskoj ambasadi u Pragu
Šef britanske tajne službe MI6 Richard Moore apelovao je na Ruse zgrožene ratom u Ukrajini da se "pridruže" njegovoj obavještajnoj službi i okončaju krvoproliće koje se provodi u Ukrajini.

Održavajući svoj govor u britanskoj ambasadi u Pragu, on je uporedio trenutnu situaciju u Ukrajini sa Praškim proljećem 1968. godine kada je Sovjetski Savez poništio liberalizacijske reforme.

"Dok su svjedoci podmitljivosti, sukoba i bezosjećajne nesposobnosti svojih vođa, ljudski faktor kao najgori, mnogi Rusi se bore s istim dilemama kao i njihovi prethodnici 1968. godine. Pozivam ih da urade ono što su drugi radili u proteklih 18 mjeseci i pridruže nam se", rekao je Moore.

Istakao je da su njihova vrata uvijek otvorena i da će njihove tajne biti na sigurnom, te da će zajedno raditi na okončanju krvoprolića. Na kraju je naglasio da postoji malo šansi da Rusija ponovo dobije zamah u Ukrajini.

Moore je u svom govoru rekao i kako je pokušaj pobune grupe Wagner u junu pokazao da je ruski predsjednik Vladimir Putin pod pritiskom te je dodao da je optimističan oko uspješnosti ukrajinske protuofanzive.