Autorski tekst za WSJ
99

Glasnogovornik IDF-a: Izraelska vojska vodi rat teška srca i svjesna je gubitka života civila

L. S.
U autorskom tekstu za Wall Street Journal glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari je naznačio da izraelska vojska vodi rat u Gazi teška srca i da je svjesna tragičnog gubitka života civila na obje strane.

U tekstu je Hagari napisao da su četiri mjeseca nakon kopnene invazije na Gazu, izraelske odbrambene snage otkrile da je "Hamas sistematski ugrađivao svoju terorističku infrastrukturu unutar i ispod civilnih područja u Gazi kao dio svoje ljudske strategija štita" te da djeluje u civilnim područjima i humanitarnim zonama za izvođenje napada.

"Pripadnici IDF-a otkrili su da većina domova u Gazi ispod ima terorističke tunele ili skrovišta oružja, a većinu škola, džamija, bolnica i međunarodnih institucija Hamas je koristio za svoje vojne operacije", tvrdi Hagari.

Kaže da modus operandi Hamasa uključuje "instruiranje terorista da se oblače u civilnu odjeću" i "vođenje rata iznutra i ispod bolnica" kako bi se iskoristilo međunarodno pravo i simpatije javnosti kao "štit za vojne aktivnosti".

Izraelska vojska, rekao je Hagari, vodi složeni rat u palestinskoj enklavi "teška srca" i "svjesna je tragičnog gubitka života civila na obje strane".

Hamasove brojke ukazuju na skoro 30.000 ubijenih u ratu, a Izrael tvrdi da su najmanje 12.000 poginulih bili teroristi.

Izrael je više puta tvrdio da vojska ulaže značajne napore da smanji smrt civila u Gazi, uključujući evakuaciju borbenih zona i da Hamas aktivno koristi palestinske civile kao živi štit, uključujući lociranje operativnih baza ispod bolnica, lansiranje raketa iz škola i skloništa, izgradnju tunela ispod dječijih spavaćih soba, skladištenje oružja u školama i džamijama i oko njih.

"Naš rat je protiv Hamasa, a ne protiv naroda Gaze, zbog čega poduzimamo opsežne mjere kako bismo minimizirali štetu civilima koje Hamas stavlja u unakrsnu vatru. Mi se borimo u ovom ratu teška srca, svjesni tragičnog gubitka civilnih života na obje strane", naglasio je posebno Hagari u autorskom tekstu za WSJ.