Svijet
0

Glas Rusije: Hoće li bosanski scenario biti primijenjen na Ukrajini?

Klix.ba
Trg nezavisnosti u Kijevu (Foto: AFP)
Trg nezavisnosti u Kijevu (Foto: AFP)
Prošle sedmice je Ukrajinski parlament izglasao razrješenje predsjednika Viktora Janukoviča i odredio datum za predsjedničke izbore 25. maja.

Zamjenik državnog sekretara SAD-a, Williams Burns, danas stiže u Kijev kako bi se susreo sa tamošnjim političarima i članovi Parlamenta.

Zajedno sa Burnsom će stići i predstavnici Ministarstva finansija i Nacionalnog ekonomskog vijeća SAD-a koji će raditi s EU i MMF-om na podršci novoj ukrajinskoj vlasti.

U isto vrijeme, rusko ministarstvo vanjskih poslova je iznenađeno činjenicom da je "nekoliko evropskih političara brzo podržalo proglašenje prijevremenih predsjedničkih izbora u Ukrajini iako Sporazum o smirivanju situacije u Ukrajini, koji je potpisan 21. februara, zahtijeva da se izbori trebaju održati tek nakon ustavnih reformi".

Stručnjaci su također zabrinuti zbog situacije. Analitičar Glasa Rusije, politolog Dmitrij Babič smatra da se situacija u Ukrajini može razviti po bosanskom scenariju.

"Ako pogledamo imena, isti ljudi koji su djelovali u Bosni djeluju i u Ukrajini. Naprimjer, ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt bio je visoki predstavnik u BiH dugi niz godina. Trenutno, on je jedan od najaktivnijih igrača u Ukrajini. On je bio prvi koji je kazao da su Janukovičeve ruke krvave kao i to da bi trebao biti smijenjen", piše Babič.

Posljednje vijesti iz Ukrajine kažu da je tamošnji parlament izglasao da se Janukoviču sudi u Hagu za, kako su naveli, zločine protiv čovječnosti tokom mirnih demonstracija.

Osim njega, Ukrajinski parlament traži da se sudi i ministru unutrašnjih poslova Vitaliju Zakarčenku i državnom tužitelju Viktoru Pšonki. Za ovu rezoluciju glasala su 324 zastupnika.