"Ovo je za Gazu"
93

George Galloway koji je vodio kampanju protiv rata u Gazi pobijedio na izborima u Velikoj Britaniji

F. H.
Screenshot
Screenshot
Ljevičarski političar iz Velike Britanije George Galloway uvjerljivo je pobijedio na dopunskim parlamentarnim izborima na platformi koja obećava da će se zalagati za Gazu.
George Galloway osvojio je mjesto u gradu Rochdaleu na sjeveru Engleske nakon burne kampanje, u kojoj je Laburistička stranka povukla potporu svom kandidatu zbog njegovih protuizraelskih komentara.

Galloway je osvojio 12.335 glasova u usporedbi sa 6.638 za drugoplasiranog Davida Tullyja, nezavisnog kandidata. Bivši laburistički kandidat Azhar Ali bio je četvrti nakon što mu je opoziciona stranka uskratila podršku nakon što je snimljeno kako zagovara teorije zavjere o Izraelu. Izlaznost je bila niska i iznosila je 39,7 posto.

"Keir Starmer, ovo je za Gazu", rekao je Galloway u petak, misleći na čelnika laburista koji je isprva odbio pozvati na primirje u Gazi gdje je više od 30.000 ljudi ubijeno u proteklih pet mjeseci izraelskog bombardiranja.

[RELATED]1763399799439544453[/RELATED]

"Platili ste i platit ćete visoku cijenu za ulogu koju ste odigrali u omogućavanju, poticanju i pokrivanju katastrofe koja se trenutno događa u ... u Pojasu Gaze", rekao je.

Galloway, koji predstavlja Radničku stranku Britanije, optužio je i laburiste i konzervativce da podupiru Izrael dok je vodio propalestinsku kampanju u izbornoj jedinici sa značajnim muslimanskim stanovništvom.

Izraelski razarajući rat protiv Gaze bio je ključno pitanje na izborima tokom kojih obično dominiraju lokalne brige.

Galloway, koji je dosad sedam puta bio britanski zastupnik, kritikovao je laburiste, stranku kojoj je nekoć pripadao prije nego što je izbačen jer je kritizirao tadašnjeg premijera Tonyja Blaira zbog rata u Iraku.

Njegova pobjeda naglašava podjele u Britaniji oko izraelskog rata protiv Gaze, što je dovelo prosvjednike na britanske ulice u znak podrške obje strane, piše Aljazeera English.

Bit će to prvi put da je Gallowayjeva ljevičarska Radnička stranka Britanije zastupljena u parlamentu.

Nekima u Rochdaleu, bivšem gradu fabrike pamuka u blizini Manchestera, dopunski izbori, potaknuti prošlomjesečnom smrću laburističkog zastupnika Tonyja Lloyda, nisu im ponudili jasan izbor nekoga ko je odlučan pomoći njihovom gradu, rangiranog na vrhu 5 posto najviše uskraćenih engleskih lokalnih vlasti u 2019.

Galloway se također zalagao za ponovno uspostavljanje porodiljnih usluga u Rochdaleu, ali je njegova poruka o Gazi bila najglasnija.

Galloway će pokušati iskoristiti laburističke podjele.

"Iznad svega želim reći gospodinu Starmeru da su se ploče večeras pomaknule. Ovo će izazvati pomicanje, klizište, pomicanje tektonskih ploča", kazao je Galloway.