Svijet
0

General Petraeus povukao se sa čela snaga u Afganistanu

FENA
David Petraeus (Foto: AP)
David Petraeus (Foto: AP)
Američki general David Petraeus, komandant međunarodnih snaga u Afganistanu, povukao se u ponedjeljak s funkcije i predao dužnost general pukovniku Johnu Allenu.

Allen je reputaciju stekao u Iraku gdje je na mjestu glavnokomandujućeg u pokrajnii Anbar uspio da pridobije sunitske pobunjenike za zajedničku akciju protiv Al Qaide.

Petraeus bi trebalo da dođe na čelo američke obavještajne službe CIA sedmicu dana nakon što je ubijen mlađi brat afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i kada je NATO počeo proces prenosa nadležnosti za sigurnost na afganistanske snage, prenosi AFP.

Petraeusa su u Washingtonu slavili zbog uspjeha iskazanih u ratu u Iraku, dok je njegova uloga u Afganistanu manje jasna.

Prema statističkim podacima koje su objavile Ujedinjene nacije prošle sedmice, 1.462 civila je ubijeno u Afganistanu u prvih šest mjeseci 2011. godine, što je povećanje od 15 posto.

Petraeus je preuzeo kontrolu nad međunarodnim snagama u Afganistanu u netipičnim okolnostima nakon što je predsjednik Barack Obama smijenio njegovog prethodnika Stanleyja McChrystala zbog izjava o američkoj administraciji u magazinu Rolling Stone.

Dan prije nego što se Petraeus povukao s dužnosti, u pokrajini Bamjan održana je ceremonija kojom je obilježen početak sigurnosne tranzicije sa snaga NATO-a na afganistanske snage.

U Afganistanu se, međutim, poslije skoro 10 godina sukoba, i dalje nalazi 150.000 stranih vojnika, među kojima oko 100.000 vojnika iz SAD-a.