Svijet
45

General NATO-a: Tenzije s Rusijom bi mogle prerasti u opći rat

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Tenzije s Rusijom bi mogle eskalirati u sveopći konflikt što bi predstavljalo egzistencijalnu prijetnju cijelom čovječanstvu, upozorio je general NATO-a Adrian Bradshaw.

General Bradshaw koji je zamjenik komandanta NATO-a u Evropi kazao je da postoji opasnost da bi Vladimir Putin mogao pokušati da iskoristi svoju vojsku kako bi izvršio invaziju i okupirao NATO teritorije nakon što je kalkulirao da bi se savez previše plašio da odgovori na to zbog eskalacije nasilja.

Njegov komentar uslijedio je nakon što je ministar odbrane Velike Britanije Michael Fallon rekao da "postoji realna opasnost da bi Putin mogao pokušati destabilizirati Baltičke države". Iz Kremlja su poručili da su takvi komentari "apsolutno neprihvatljivi".

General Adrian kazao je tokom svog obraćanja Royal United Services univerzitetu da postoji opasnost da bi kampanja tajnih napada mogla paralizovati donošenje odluke NATO-a jer se članovi ne bi mogli usaglasiti u vezi toga kolika je odgovornost Rusije i kako odgovoriti na to.

Komandanti NATO-a strahuju od kampanje vješto prikrivene neregularne vojne akcije Rusije koja je pažljivo kreirana kako ne bi izazvala savez da pokrene odbranu. Istaknuto je da je Rusija pokazala prošle godine kako može generirati velike konvencionalne snage u kratkom roku za prijevremene vježbe duž svojih granica. Postoji opasnost da to ne rade samo kako bi izazvale strah već i da bi uzurpirali i teritorije NATO-a nakon čega bi prijetnju eksalacijom mogli iskoristiti za sprječavanje ponovnog uspostavljanja teritorijalnog integriteta.

"Ovo korištenje tzv. eskalacijske dominacije je klasika sovjetske tehnike", rekao je general.

NATO je donio odluku da formira jedinicu od 5.000 vojnika koji bi, u slučaju da Rusija napadne Istočnu Evropu, bili spremni reagovati u roku od 48 sati od obavještenja. Oprema, streljivo i zalihe se već šalju u baze širom regije.