Svijet
0

Gaza oživjela tokom petosatnog primirja

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što je na snagu stupilo petosatno primirje između Palestine i Izraela koje je inicirala EU, ulice u Gazi su oživjele. Dućani se otvaraju, građani podmiruju osnovne potrebe za hranom i pićem, a vlast vrši procjenu štete, javlja Anadolija. 

Palestinski trgovac Ahmed Feraj (36) otvorio je radnju u nadi da će za ovih nekoliko sati primirja, kada ljudi mogu bez straha šetati ulicama, ostvariti neku dobit. 

"Zbog napada smo morali zatvoriti ovu radnju pomoću koje zarađujemo za hljeb. Ova situacija nas je pogodila. Želimo da se postigne dugoročniji prekid vatre", kazao je Feraj.

Mervan Ismail ističe kako nije odvajao pogled od sata jutros kada je prekid vatre trebao početi. On se požalio da zbog konstantne paljbe artiljeriskog oružja nije mogao izaći iz svog doma zbog čega mu se nagomilalo mnogo potreba. 

Ahmeda Saada (45) je popravljao oštećene telefonske linije.

"Barem ćemo nakratko predahnuti. Trudimo se što prije popraviti telefonske linije koje su oštećene u izraelskim napadima", kazao je Saad. 

Na inicijativu UN, Izrael i Palestina jutros su od 10 sati proglasili petosatni prekid vatre kako bi se civilnom stanovništvui dostavila prijeko potreban humanitarna pomoć.