Preuzeli gradove od pobunjenika?
0

Gaddafijeve snage pucnjavom slavile u Tripoliju

Sarajevo-x.com
(Foto: Reuters)
Libijska državna televizija izvijestila je da su snage lojalne pukovniku Moammaru Gaddafiju preuzele značajan dio zemlje od pobunjeničkih snaga. Navodno, uspjeli su preuzeti gradove Zawiya, Ras Lanuf, Misarta, pa čak i Tobruk na dalekom istoku. Vladini dužnosnici istakli su kako je pucnjava u zoru u Tripoliju bila slavljenička.

Tokom protekle dvije sedmice pobunjenici su uspjeli zauzeti veći dio Libije, te su redovno negirali da su izgubili gradove. U izvještajima je isticano da su snage lojalne Gaddafiju otvarale vatru na brojna stambena naselja i da je riječ o pravom genocidu. No, pobunjeničke snage su redovno izvještavale da zauzimaju sve veći broj gradova i da napreduju ka zapadu zemlje.

Dopisnik France Pressa iz Ras Lanufa istakao je da je taj grad još u rukama pobunjenika.

No, nakon objave libijske državne televizije o napredovanju Gaddafijevih snaga u ranu zoru izbilo je slavlje u Tripoliju, te se čula pucnjava iz teškog naoružanja.

"Uvjeravam vas, zaista vas uvjeravam da nema nikakvih borbenih dešavanja u Tripoliju. Grad je siguran. Tripoli je 100 posto pod kontrolom. Ono što se čulo je slavljenička pucnjava", kazao je glasnogovornik libijske vlade Mussa Ibrahim agenciji Reuters.

I u Tripoliju su održavane demonstracije protiv libijskog vođe Gaddafija, ali grad je i dalje pod njegovom kontrolom, tačnije Tripoli je njegovo uporište odakle pokušava uspostaviti kontrolu nad gradovima koje su preuzeli pobunjenici.

U subotu su stanovnici grada Zawiya, 50 kilometara od Tripolija, izvijestili da su Gaddafijeve snage pucale na civile.

Pobunjenici su također preuzeli Ras Lanuf u petak nakon teške borbe, a zatim i grad Bin Jawad, 160 kilometara od Sirte.

U svom istočnom uporištu, u Benghaziju, pobunjenici su formirali 30-člano Opoziciono Nacionalno libijsko vijeće koje predvodi bivši ministar unutrašnjih poslova Mustafa abdel-Jalil.

Prema procjenama UN-a u nemirima u Libiji poginulo je više od 1.000 osoba. Vijeće UN-a odobrilo je prošle sedmice sankcije Libiji, te su zamrznuti Gaddafijevi računi, a njemu zabranjeno putovanje. Također zatražena je istraga Međunarodnog krivičnog suda protiv Gaddafija i njegovih bliskih saradnika zbog navoda da su počinili zločin protiv čovječnosti.