Svijet
0

FT: Izazovi od Afganistana do Balkana

FENA
Dnevnik Financial Times piše u srijedu o problemima i očekivanjima koja prate sastanak na vrhu između francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i britanskog premijera Gordona Browna.

Od njih dvojice, smatra list, ne može se očekivati da prilikom svoga prvog samita promijene, kako se navodi, maničnodepresivne odnose između dvije zemlje.

Sarkozy i Brown, međutim, mogu bar pokušati da ublaže takve ekstremne promjene raspoloženja, s obzirom na to da su na čelu zemalja koje su blisko povezane u svojim vanjskopolitičkim izazovima - od Afganistana do Balkana, napominje autor komentara u Financial Timesu.

Uvodničar The Independenta ocjenjuje da bi partnerstvo između Nicolasa Sarkozyja i Gordona Browna moglo preoblikovati cijeli Stari kontinent.

Uspostavljanjem tješnih radnih odnosa s predsjednikom Sarkozyjem premijer Brown bi mogao bar malo približiti Britaniju srcu Evrope.

Naime, čak i nakon proširenja Evropske unije francusko-njemački odnosi su ti koji često određuju prioriete i širu evropsku agendu.

Britanija je morala biti jednako važan igrač, ako ni zbog čega drugoga onda zahvaljujući svojoj ekonomskoj moći.

Umjesto toga, primjećuje autor redakcijskog komentara u Independentu, Britanija se odlučila da većinu vremena provodi gunđajući iz prikrajka ili da pak daje prioritet takozvanim specijalnim odnosima sa Sjedinjenim Državama.