Svijet
0

FT: Bush manje fleksibilan u pogledu daljnje strategije u Iraku

FENA
Američki predsjednik George W. Bush odbacio je sve čvršći konsenzus da se u Iraku vodi građanski rat usprkos tome da su taj termin usvojili analitičari, mediji i ugledni američki političari, i republikanci i demokrati, piše u srijedu Financial Times.

George W. Bush, koji će danas u Jordanu razgovarati s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem, izjavio je da Al-Qaida podstiče vjerski motivirano nasilje u Iraku kako bi natjerala Amerikance da se povuku.

Predsjednik Bush je odbacio sugestije da bi Amerika trebala voditi direktne razgovore s Iranom i Sirijom kako bi pomogli u stabilizaciji stanja u Iraku.

Ta izjava, ocjenjuje Financial Times, pokazuje da je Bush mnogo manje fleksibilan u pogledu svoje daljnje strategije u Iraku, čemu su se mnogi nadali nakon poraza republikanaca na nedavnim djelimičnim izborima za Kongres, i dodatno će podstaknuti zabrinutost u Washingtonu.

The Independent primjećuje da Bushova administracija, po svemu sudeći, gubi bitku u pokušaju sprečavanja američkih medija da sve žešći sukob u Iraku nazovu građanskim ratom. Naime, jedna od vodećih TV mreža NBC zvanično je saopćila da će prekršiti tabu.

Independent podsjeća da je list Los Angeles Times prošlog mjeseca bez mnogo pompe počeo koristiti izraz "građanski rat". Mnoge druge američke medijske kuće kažu da razmatraju stavove o tome, kako napominje Indepenent, izuzetno politiziranom pitanju.

Isti list u drugom članku navodi izjavu glasnogovornika američke vojske u Bagdadu da će nasilje nad civilima u Iraku narednih sedmica vjerovatno dodatno porasti.

Trenutno svakoga dana u toj zemlji gine između 60 i 100 civila, ističe Independent.