Svijet
0

Francuski premijer imenovao novu vladu

FENA
Francois Fillon; Foto: Reuters
Francois Fillon; Foto: Reuters
Francuski premijer Francois Fillon formirao je u petak vladu od 15 ministara u kojoj je socijalist Bernard Kouchner imenovan za ministra vanjskih poslova.

Listu članova vlade u kojoj ima osam muškaraca i sedam žena objavio je iz predsjedničke palače njen generalni tajnik Claude Gueant (Klod Gean).

Šezdesetsedmogodišnji Kouchner, bivši socijalistički ministar, postao je ministar vanjskih i evropskih poslova. Njegovo imenovanje je izraz volje predsjednika Nicolasa Sarkozyja za "otvaranjem".

Centrist Herve Morin (Erve Moren), koji se Sarkozyju pridružio između dva predsjednička izborna kruga, dobio je mjesto ministra odbrane. Bivši Chiracov premijer 61-godišnji Alain Juppe (Alen Žipe) je postao drugi čovjek u vladi s titulom ministra za ekologiju i razvoj.

Bivši ministar za zapošljavanje Jean-Louis Borloo je dobio ministarstvo ekonomije, financija i zapošljavanja. Njegova glavna uloga je da, uz Fillona, provodi ekonomske i socijalne reforme koje je Sarkozy obećao.

Bivša ministrica odbrane Michele-Alliot-Marie je sada ministrica unutarnjih poslova. Prvi put je u Francuskoj ličnost iz imigracije dobila veliko ministarstvo, a to je 41-godišnja Rachida Dati koja je imenovana za ministricu pravosuđa.