Svijet
59

Francuska zatvorila granicu: Desetine imigranata na vjetru i kiši čeka milost

Klix.ba
(Foto: AFP)
Potresne fotografije iz talijanskog grada Ventimiglia pokazuje desetine imigranata koji čekaju milost na stijenama obale nakon što su noć proveli pod vedrim nebom.

Francuska policija jučer je zatvorila svoju granicu s Italijom kako bi imigrantima onemogućila ulazak u zemlju, no oni nemaju namjeru odustati.

Smjestili su se na stijene na samoj obali mora, u blizini granice s Francuskom, gdje je jučer u zemlju pokušalo ući više od 200 ljudi, ali ih je policija otjerala.

"Gdje su naša ljudska prava? Ne idemo nazad, moramo proći", rekao je jedan od njih novinarima AFP-a, dok su drugi uzvikivali da trebaju slobodu.

Riječ je o imigrantima iz Somalije, Eritreje, Obale Slonovače i Sudana, koji se nadaju da će život nastaviti u nekoj od zemalja zapadne Evrope.

Talijanske vlasti planiraju ih smjestiti u jedan od kolektivnih centara za imigrante, no oni ne žele ostati u ovoj zemlji.

"Cijeli smo dan proveli na vrućini, a noćas je padala kiša i bilo je hladno. Ako treba, umrijet ćemo ovdje", rekao je Mustafa Ali koji, uz još nekoliko muškaraca, odbija hranu.

Francuska policija ove je sedmice u Italiju vratila više od 1.000 imigranata koji su pokušavali preći granicu. Sudanac Muhamed jedan je od njih.

"U Darfuru je rat i mnogo je nasilja. Ubijaju ljude, a mi želimo mir", rekao je on.

Italija se suočava s ogromnim problemom ilegalnih imigranata. Već je oko 76.000 ljudi iz afričkih i azijskih zemalja smješteno u ovoj zemlji, a svaki dan stižu novi.

Premijer Italije Matteo Renzi ljut je jer smatra da Evropa ne radi ništa kako bi im pomogla.

"Evropu jednostavno nije briga", rekao je i zaprijetio da će preći na plan B koji bi, kako kaže, nanio veliku štetu Evropi, ako Italija ne dobije veću pomoć u rješavanju imigrantske krize.