Javnozdravstveni problem
12

Francuska u ratu sa stjenicama, građani prijavljuju slučajeve u vozovima, kinima, metroima...

D. Be.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Francuska vlada saopćila je u utorak da će ove sedmice biti održani hitni sastanci kako bi se ispitao sve veći broj prijavljenih slučajeva stjenica, na koje se sve više gleda kao na veliki potencijalni javnozdravstveni problem.

Stjenice su posljednjih sedmica od predmeta potencijalnog ismijavanja postale političko pitanje u Francuskoj, a zgroženi građani prijavljuju da su vidjeli stjenice u vozovima, kinima, metroima i drugim javnim mjestima okupljanja.

Zabrinutosti su dobile dodatnu težinu s obzirom da je Francuska domaćin Svjetskog kupa u ragbiju, a Pariz se priprema dočekati sportaše i navijače iz cijelog svijeta za Olimpijske igre 2024. godine.

Dvije škole, jedna u Marseilleu i druga u Villefranche-sur-Saoneu izvan Lyona u jugoistočnoj Francuskoj, zatvorene su na nekoliko dana kako bi se očistile od najezde stjenica, saopćile su lokalne vlasti.

Cilj sastanka u srijedu, na kojem će ministar saobraćaja Clement Beaune ugostiti prijevozničke i putničke organizacije, bit će "kvantificirati situaciju i pojačati mjere".

Zatim će se u petak održati sastanak ministara gdje bi se trebali donijeti brzi odgovori na ovu krizu.

Ministar zdravstva Aurelien Rousseau inzistirao je na radiju France Inter da nema "opće panike" oko tog pitanja.

"Ono što me brine je da ljudi ne budu prevareni od strane firmi koje ih tjeraju da plate 2.000 ili 3.000 eura kako bi svoje domove 'oslobodili' stjenica", kazao je.

Stjenice, koje su uglavnom nestale iz svakodnevnog života do 1950-ih, ponovno su se pojavile posljednjih desetljeća, uglavnom zbog velike gustoće naseljenosti i masovnijeg prometa.

Vjeruje se da je jedna desetina svih francuskih kućanstava imala problem sa stjenicama u posljednjih nekoliko godina, što je obično zahtijevalo operaciju kontrole štetočina koja košta nekoliko stotina eura i koju je često potrebno ponavljati.

Ovi kukci koji piju krv uočeni su u pariškoj podzemnoj željeznici, brzim vozovima i zračnoj luci Charles De Gaulle.

Stjenice su dobile ime po svojoj navici gniježđenja u madracima, iako se također mogu sakriti u odjeći i prtljazi.

Izlaze noću da se hrane ljudskom krvlju. Ugrizi stjenica ostavljaju crvene tačke, mjehuriće ili velike osipe na koži, a mogu izazvati intenzivan svrbež ili alergijske reakcije.

Također često uzrokuju psihološki stres, probleme sa spavanjem, tjeskobu i depresiju.