Svijet
12

Francuska: Tinejdžer osuđen na dvije godine zatvora zbog podrške IDIL-u

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Osamnaestogodišnjak čiji identitet još uvijek nije poznat osuđen je u četvrtak na dvije godine zatvora nakon što je na Twitteru objavio hiljade tweetova u kojim hvali aktivnosti militanata IDIL-a. Mediji prenose da je riječ o ukupno 70 tekstualnih stranica Twitter objava.

Francusko tužilaštvo tražilo je da mladić bude osuđen na tri godine zatvore od čega je dobio 12 mjeseci uvjetne kazne zbog slavljenja terorizma.

Tinejdžer, porijeklom iz grada Herouville-Saint-Clair, prema riječima tužitelja na Twitteru je napisao kako nestrpljivo čeka da se "razbije Francuska kao što je slomljena naša država", prenose francuski mediji.

Među spornim objavama je i ona u kojoj osamnaestogodišnjak pozdravlja teroristički napad u Parizu u kojem je poginulo najmanje 130 osoba.

"Pariz mobilizovan protiv Daesh, lol, ne mogu ništa učiniti", jedna je od objava u kojoj je tinejdžer koristio arapski akronim za IDIL.

Neki od tweetova bili su: "Pucnjava u Paname (sleng za Pariz), lol" i "Najljepše sjećanje na Bataclan, ptdr" (ptdr je francuski ekvivalent za "lol").

On je na Twitter objavio i sliku Salaha Abdeslama, primarnog osumnjičenika za napad u Parizu, te je na fotografiji umjesto Salahovog lice umetnu svoje. Advokat tinejdžera Jean-Charles Jobin kazao je kako je riječ o šali.

Sigurnosne snage pronašle su u telefonu osamnaestogodišnjak i poruke koje je razmijenio sa svojom prijateljicom. U jednoj od njih prijateljica traži da joj se mladić zakune kako nije imao nikakve veze s napadima u Parizu.

Tinejdžer koji je zatvoren 18. novembra kazao je kako žali što je tweetao.

"To je bio trenutak bunila. Nisam mislio to što sam pisao. Stvorio sam nekog drugog 'sebe' na društvenoj mreži", rekao je on, a tužitelj je na to odgovorio: "To jeste bio trenutak ludila, ali je predugo trajao".