Prednjače borbeni avioni
33

Francuska prošle godine prodala oružja u rekordnom iznosu od 27 milijardi eura

S. M.
Francuska je u srijedu saopćila da je njen izvoz oružja prošle godine dostigao rekord, uz pomoć prodaje aviona Rafale, u kontekstu rasta globalnih izdataka za odbranu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Francuski izvoz oružja iznosio je ukupno 27 milijardi eura u 2022. godini, u odnosu na 11,7 milijardi eura prethodne godine, navelo je ministarstvo u svom godišnjem izvještaju parlamentu, u koji je vidio AFP.

Francuska je treća zemlja u svijetu po izvozu oružja, nakon Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Samo ugovor sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima za 80 borbenih aviona Rafale doprinio je više od 16 milijardi eura francuskom ukupnom iznosu. Indonezija je naručila šest Rafala, kao i Grčka, dodatno učvrstivši globalni uspjeh lovca Dassault Aviation.

Od tada, Indija je potpisala memorandum o razumijevanju za 26 Rafale za upotrebu u mornarici, nakon što je 36 isporučeno za njeno ratno zrakoplovstvo.

Grčka je prošle godine naručila i tri francuske odbrambene i interventne fregate, te potpisala ugovore o održavanju i pratećem naoružanju. Poljska je u decembru pristala da kupi dva francuska satelita za posmatranje.

"Cijenjenje francuskog oružja prevazilazi Rafale", rekao je ministar odbrane Sebastien Lecornu u izvještaju.

"Postao je globalna referenca u širokom rasponu kapaciteta, uključujući projektile, fregate, podmornice, artiljeriju, helikopterske radare i satelite za posmatranje", dodao je.

Rekord francuskog izvoza oružja dolazi jer je globalna vojna potrošnja veća nego u bilo kom trenutku u protekle tri decenije.