Svijet
0

Francuska na čelu EU oštro protiv ilegalnog useljavanja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy traži od Evropske unije da rigoroznim mjerama onemogući ilegalno useljavanje, naslov je teksta u londonskom dnevniku Financial Timesu.

Planovi za sveevropsko beskompromisno stajanje na put useljavanju kojima bi podnosioci zahtjeva za azil bili primorani da izbjeglički status traže unaprijed i kojima bi se uvele daleko efikasnije mjere za deportaciju neželjenih useljenika predstavljat će centralnu temu francuskog predsjedavanja Evropskom unijom, najavljuje dnevnik.

Financial Times tvrdi da je imao uvid u dokument kojim predsjednik Nicolas Sarkozy predlaže usklađenu i oštru akciju protiv ilegalnog useljavanja u Evropsku uniju. Spomenutim planom, pod nazivom Pakt o imigraciji, traži se i neodložno uvođenje biometrijskih viza, obavezno učenje jezika zemlje domaćina za sve novopridošle imigrante, kao i prihvaćanje, kako se navodi, nacionalnih i evropskih vrijednosti kao što su rodna ravnopravnost i tolerancija.

Financial Times prenosi i da Pariz u spomenutom dokumentu priznaje da su Evropskoj uniji, iz demografskih i ekonomskih razloga, useljenici potrebni, ali da, kako piše u dokumentu, Evropa nema načina da dostojanstveno primi sve one koji u njoj vide eldorado.