Svijet
32

Fotografije Slobodana Miloševića na barikadama u Kramatorsku

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Situacija u istočnoj Ukrajini se ne smiruje. BBC javlja da su proruski separatisti napali policijsku stanicu u Odessi, gradu u kojem je prije dva dana stradalo 40 ljudi.

Do sukoba je došlo nakon što se stotine ljudi okupilo ispred policijske stanice tražeći da se oslobode svi koji su uhapšeni u petak.

Žrtve su uglavnom bile proruski aktivisti koji su poginuli kada se zapalila zgrada u koju su se zabarikadirali.

"Nasilje u Odesi dio je ruskog plana za uništenje Ukrajine", izjavio je u nedjelju premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk, koji je danas u Odessi.

On je najavio istragu optuživši vlasti da nisu uradile ništa da spriječe incidente.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov na Facebooku je najavio nastavak vojne akcije na istoku zemlje uz poruku da ukrajinska vojska "neće stati".

Proruski separatisti u Kramatorsku kazali su kako je sedam osoba u njihovim redovima izgubilo život u proteklih 24 sata, a nekoliko desetaka ranjeno.

Prem izjavama proruskih separatista, u ovom je gradu trenutno mirno, a dopisnik The Economista za Balkan, Tim Judah, na Twitteru je objavio fotografiju sa barikada proruskih demonstranata u Kramatorsku na kojima je izvješena i fotografija Slobodana Miloševića.