Avion SU-35
56

Finalizovani pregovori između Rusije i Irana: U Iran stižu moderni borbeni avioni i helikopteri

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Završeni su dogovori za isporuku Iranu borbenih aviona Suhoj Su-35, jurišnih helikoptera Mil Mi-28 i trenažnih aviona Jak-130 ruske proizvodnje, rekao je zamjenik ministra odbrane Irana Mahdi Farahi.

Zamjenik ministra odbrane brigadni general Mahdi Farahi rekao je da su finalizovani planovi da se borbeni mlaznjaci Suhoj Su-35, jurišni helikopteri Mil Mi-28 i trenažeri Jak-130 pridruže borbenim jedinicama iranskih oružanih snaga.

Rekao je da će ta tri napredne letejlice definitivno biti na raspolaganju Iranu i da su procesi trenutno u toku.

General je napomenuo da Iran ima najjaču flotu vojnih helikoptera u regionu po količini i da je unaprijedio sposobnosti helikoptera nakon izvođenja nekoliko projekata.

Iran posljednjih godina nije nabavio nijedan novi borbeni avion, osim nekoliko ruskih lovaca MiG-29 Fulcrum koje je kupio 1990-ih.

Iran i Rusija potpisali su velike sporazume za jačanje ekonomske, trgovinske, energetske i vojne saradnje. Iransko ratno vazduhoplovstvo je u septembru dobilo svoje prve mlazne trenažere Jak-130 ruske proizvodnje.

Razvijen od strane ruskih Yakovlev i Aermacchi, Yakovlev Yak-130 je podzvučni mlazni trenažer sa dva sedišta i laki borbeni avion.