Svijet
2

Filipini: 25 mrtvih u sukobima na jugu zemlje

FENA
Dvadeset i pet osoba, među kojima su dvojica vojnika i 23 militanta, ubijeno je u nizu sukoba u južnoj filipinskoj pokrajini Maguindanao od utorka navečer, saopćila je u srijedu filipinska vojska.

"Intenzivne borbe su izbile u selima Datu Salibo, Datu Piang, Pusao i Sharif Saidona Mustapha, u pokrajini Maguindana", saopćio je Harold Cabunoc, zvaničnik za odnose s javnošću filipinske vojske, prenosi agencija Xinhua.

Vojnici su imali podršku borbenih helikoptera tipa MD250 i artiljerijskih jedinica tokom izvođenja operacija.

Cabunoc je saopćio da su vladine snage ubile 23 pripadnika pobunjeničke grupe Borci za slobodu Bingsamoroa (BIFF), ogranka Moro oslobodilačkog islamskog fronta (MILF), najveće pobunjeničke grupe u zemlji.

Posljednjim žrtvama ukupan broj ubijenih pripadnika BIFF-a porastao je na 96 od početka vojnih operacija na jugu Filipina u prvoj sedmici februara.

Na vladinoj strani, dva vojnika su poginula u akciji dok su još dvojica ranjena u sukobima u selima Datu Saibo i Datu Piang. Oružane snage Filipina saopćile su da je šest vojnika poginulo i 31 ranjen od početka operacija protiv BIFF-a u Maguindanau.

"Operacija potrage još je u toku u pokrajini nakon što su se teroristi razdvojili u manje grupe. Sporadični sukobi izbili su u jedan sat iza ponoći", izjavio je Cabunoc.