Razgovor s novinarima
25

Fico ponovo ismijava sukob u Ukrajini: "Mislite li da je rat u Kijevu? Nadam se da niste ozbiljni"

V. K.
Robert Fico (Foto: EPA-EFE)
Robert Fico (Foto: EPA-EFE)
Premijer Slovačke Robert Fico ponovo se osvrnuo na situaciju u Ukrajini i rat u ovoj zemlji te je poručio kako u glavnom gradu Kijevu nema rata.

Na konferenciji za medije novinari su pitali Ficu zašto se ne sastaje sa ukrajinskim premijerom u Kijevu. Tu priliku, Fico je iskoristio da komentira rat i cjelokupnu situaciju.

"Da li zaista mislite da je rat u Kijevu? Nadam se da niste ozbiljni. Život je tamo potpuno normalan", poručio je Fico.

Njegova izjava izazvala je i buru reakcija u samoj Ukrajini, a zvaničnici ove zemlje izrazili su nezadovoljstvo razmišljanjima slovačkog premijera.

"Dozvolite mi da vam ispričam i opišem jedan dan u Kijevu. Danas su se svi probudili u 5:43 ujutro jer je aktivirana sirena za zračni napad. Sat kasnije, čule su se prve eksplozije. Kako je počeo dan u Bratislavi? Vjerovatno ne uz zvuk ruskih projektila. Još", rekao je ukrajinski zastupnik Oleksij Gončarenko.

Nešto ranije Fico je također komentirao situaciju u Ukrajini te je tokom vikenda predložio da Ukrajina ustupi dio teritorije Rusiji što je Kijev odbacio.

"Ako nema sigurnosti u Ukrajini to znači da je nema ni u Slovačkoj kao ni u cijeloj Evropi", poručio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko.