Nakon pravne bitke
48

FBI zaplijenio rusku superjahtu koja je "pobjegla" na Fidži

D. B.
Superjahta koja je povezana s ruskim oligarhom Suleimanom Kerimovim "pobjegla" je na Fidži u namjeri njenog vlasnika da izbjegne zapljenu usljed sankcija, ali se to ipak dogodilo.

Američka policija je mjesecima tražila jahtu Amadea dugu 106 metara, a sada je zaplijenjena nakon što je FBI dobio nalog. Agenti su se ukrcali na jahtu nakon njenog dolaska na Fidži u aprilu, no vlasnik je pokrenuo pravni proces u namjeri da spriječi zapljenu. Na sudu je tvrdio da se nalog kosi s lokalnim zakonom pacifičkog otoka.

Međutim, u utorak je Vrhovni sud Fidžija odbacio argumente vlasnika te je naredio uklanjanje jahte s Fidžija uz tvrdnju da njeno prisustvo u luci Lautoka "mnogo košta lokalnu vladu".

Američke vlasti tvrde da je jahta vrijedna oko 300 miliona dolara te da njeno održavanje godišnje košta između 25 i 30 miliona dolara. Stoga je sud ustanovio da je za javno dobro bolje da se jahta ukloni.

Na sudu je ustanovljeno da je jahta uplovila u vode Fidžija bez dozvole te "najvjerovatnije da izbjegne proces koji vode SAD".

Odbrana je tvrdila da jahta nije u vlasništvu Kerimova, nego da pripada drugom ruskom biznismenu koji nije pod sankcijama. Registrovana je na kompaniju Millermarin Investments, no sud je utvrdio da ipak ima veze s Kerimovim.

FBI tvrdi da je jahta "pokušala pobjeći" odmah nakon početka ruske invazije na Ukrajinu tako što je isključen automatski sistem praćenja.

Kerimov je pod američkim sankcijama bio i 2018. godine zbog pranja novca, a sankcije su mu uvele i druge države uključujući EU blok.