Protesti poljoprivrednika
0

Farmeri u Njemačkoj blokirali ministra da se iskrca s trajekta: Nema subvencija, nema izlaska

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grupa poljoprivrednika spriječila je njemačkog vicekancelara Roberta Habecka da se iskrca sa trajekta zbog smanjenja subvencija za dizel.

Policija je saopštila da su farmeri blokirali pristanište u Schluettsielu na obali Sjevernog mora u četvrtak uveče i da je vicekancelar Habeck morao da se vrati na malo ostrvo Hooge, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Zamjenik njemačkog kancelara Robert Habeck i njegova supruga zadržani su nekoliko sati na trajektru prilikom povratka s privatnog odmora, jer je otprilike 250 do 300 farmera blokiralo luku u koju je pristajao njihov trajekt, spriječavajući one na brodu da se iskrcaju.

Habeck je na kraju bio primoran da se vrati na ostrvo Hallig Hooge kraj njemačke sjeverne obale, a zatim se drugim trajektom vrati na kopno. Ovo je uslijedilo nakon zastoja od oko dva sata u Schluttsielu, saopštila je jutros njemačka policija.

"Situacija na licu mjesta je bila uzavrela, što znači da nije mogao biti omogućen dijalog između gospodina Habecka i vođa protesta, te je zbog toga trajekt ponovo krenuo. Iz redova protesta, oko 25-30 ljudi pokušalo je da se ukrca na trajekt, ali su ih službenici na licu mjesta zadržali", saopštila je policija.

Habeck se vratio nekada usred noći "bez daljih incidenata", prema informacijama koje je dala policija u Flensburgu.

Naime, vlada kancelara OIafa Scholza naljutila je poljoprivrednike prošlog mjeseca najavljujući planove za smanjenje poljoprivrednih subvencija kao dio paketa za popunjavanje rupe od 17 milijardi eura u budžetu za 2024. godinu.

Poljoprivrednici su organizovali protest traktorima u Berlinu i pozvali na nove demonstracije sljedeće sedmice.