Svijet
158

Evropski parlamentarci na raspravi o rezoluciji o Srebrenici: Jučerašnji veto Rusije je za žaljenje

Piše: N. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropski parlamentarci koji učestvuju u debati o rezoluciji o Srebrenici istaknuli su žaljenje zbog činjenice da Vijeće sigurnosti UN-a jučer nije usvojilo svoju rezoluciju o Srebrenici. Evropski parlamentarci će, nakon održane rasprave, o rezoluciji glasati danas u 12 sati.

Evropski parlamentarci su istakli da je značaj rezolucije Evropskog parlamenta mnogo veći upravo zbog jučerašnjih događanja na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

“Prije 70 godina Evropa je krvarila. Siromaštvo i ostaci rata bili su temelji za stvaranje nove Evrope. Pomirenje mora početi tamo gdje najviše boli, a sjećanje na genocid je bolno. Ovo je prilika za pomirenje. Ako zločine zaboravimo nema dostojanstva i poštenja. Srebrenica mora biti vječiti podsjetnik da se ovakvo nešto ne smije ponoviti. Žao mi je što Vijeće sigurnosti UN-a nije usvojilo rezoluciju o Srebrenici jer smatram da bismo trebali zanemariti političke podjele o ovom. To je naša moralna obaveza”, istakla je parlamentarka Tanja Fajon.

Ivan Jakovčić, koji je inicirao usvajanje rezolucije o Srebrenici, rekao je da se u Srebrenici prije 20 godina dogodio najstrašniji zločin nakon Drugog svjetskog rata, zločin genocida, a bh. političarima je poručio da je vrijeme da prekinu podjele.

“Vrijeme je da shvatite da vas Evropa želi u svoj zagrljaj i zato je vrijeme da se poklonimo žrtvama i svima onima koji su stradali. Sve strane u BiH činile su ratne zločine, činili su strahote. Nažalost, zločine su činili i pripadnici mog naroda. Zato trebamo govoriti istinu i biti dovoljno hrabri prihvatiti istinu. Srebrenica ostaje simbol patnje i tragedije svih naroda u BiH i zbog toga ovaj dan trebamo obilježavati trajno”, rekao je Jakovčić.

Dodao je da svako treba ispitati samog sebe je li mogao učiniti više da se ovakav zločin spriječi, pri čemu je posebno bolan propust međunarodne zajednice da spriječi srebreničku tragediju.

On je pohvalio i Vučićevu odluku da ode u Srebrenicu uz napomenu da rezolucija nije protiv Srbije ili srpskog naroda.

“Ovo je rezolucija koja želi pomoći i Srbiji da se suoči s istinom”, zaključio je Jakovčić.

Zastupnik Igor Šoltes rekao je da sudovi moraju okončati svoj posao dok bi se ostali trebali sjećati žrtava.

“Ne možemo vratiti žrtve, ali možemo im pomoći tako što ih nećemo zaboraviti ili relativizirati. Moramo to napraviti zbog njih, ali i zbog toga što su ti zločini počinjeni u nečije ime”, rekao je Šoltes.

Zastupnik Synadinos Eleftherios rekao je da sjećanje na Srebrenicu za cilj ima spoznaju do čega može dovesti ekstremizam.

Andrej Plenković je istakao da mnoge porodice još ne znaju za sudbinu svojih najmilijih.

“Današnjom rezolucijom snažno osuđujemo genocid koji su počinile srpske snage. Vidjeli smo da je jučer u New Yorku Rusija uložila veto, a četiri druge zemlje bile suzdržane. Time je značajnije da naša rezolucija odbacuje poricanje genocida i krivu interpretaciju na čemu pojedine politike u BiH i Srbiji egzistiraju. Uvjeren sam da se do pomirenja i evropske budućnosti može doći utvrđivanjem istine, poštivanjem presuda, izvinjavanjem i žaljenjem za žrtvama”, rekao je Plenković.

Khan Afzal je rekao da je ključno da mladi naraštaji razumiju koji su uzroci tih krvoprolića.

“Evropski put je najbolji način da se savladaju poteškoće iz prošlosti. Pozivam bh. lidere da učine državu sigurnim i prosperitetnim mjestom za život bh. građana. To će biti najbolji način da se odužimo žrtvama Srebrenice, a mi ćemo svim srcem biti uz njih”, rekao je Afzal.