Svijet
0

Evropski parlament usvojio izvještaj o tajnim letovima CIA-e

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Specijalna komisija Evropskog parlamenta u utorak je usvojila izvještaj koji navodi da su zemlje članice EU, među kojima Britanija, Poljska, Njemačka i Italija, bile upoznate s tajnim letovima CIA-e i otmicama sumnjivih terorista od američkih agenata i njihovo prebacivanje u tajne pritvore.

Izvještaj, koji zaključujuje godinu dana dugu istragu komisije sumnjivih aktivnosti CIA-e u Evropi, također optužuje vanjskopolitičkog šefa EU Javiera Solanu i druge visokorangirane zvaničnike zbog nesaradnje s istragom i odbijanja davanja informacija o tajnom američkom programu pritvaranja, javio je AP.

U ključnom amandmanu, koji je usvojen na insistiranje konzervativnih poslanika, izvještaj, međutim, navodi kako nije moguće dokazati da su tajni pritvori CIA-e bili u Poljskoj - što je navod koji je i pokrenuo istragu u novembru 2005.

Izvještaj je podnesen na glasanje 785-članom Evropskom parlamentu sredinom februara.

Specijalna komisija nema pravnih ovlasti, ali može preporuičiti sankcije protiv zemalja članica EU ukoliko prekrše evropske sporazume o ljudskim pravima držanjem tajnih zatvora ili tajnim prebacivanjem osumnjičenih za terorizam u zemlje u ukojima bi se mogli suočiti s mučenjem.

Navodi da su agenti CIA-e prebacivali zatvorenike preko evropskih aerodroma do tajnih pritvorskih centara, uključujući i one u istočnoj Evropi, prvi put su objavljeni u novembru 2005. Human Rights Watch je kasnije imenovao Poljsku i Rumuniju kao moguće lokacije navodnih tajnih zatvora, ali obje zemlje u više navrata su negirale svoju umiješanost u to.

Poljski poslanici Evropskog parlamenta tvrde kako nema nikavih dokaza da su avioni CIA-e slijetali na vojni aerodrom u sjeveroistočnoj Poljskoj i da su prevozili osumnjičene teroriste.

Istražitelj Vijeća Evrope, vodeće grupe za ljudska prava, izjavio je kako dokazi ukazuju na vjerovatnoću da su avioni povezani s CIA-om stajali u Rumuniji i Poljskoj i da su tamo izbacivali zatočenike.

U septembru je predsjednik Bush priznao da su osumnjičenici za terorizam držani u CIA-inim zatvorima van Sjedinjenih Država, ali nije spomenuo gdje.