The Guardian
0

Evropske dileme konzervativne stranke

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanska štampa u srijedu opširno izvještava s godišnje konferencije opozicijske Konzervativne stranke koja bi, ako je vjerovati ispitivanjima javnog mnijenja, na predstojećim izborima mogla doći na vlast nakon tri uzastopna laburistička mandata.

The Guardian ocjenjuje da su se konzervativci u utorak upustili u veliki politički rizik kada je ministar finansija vlade u sjeni George Osborne iznio detaljne planove za smanjenje ogromne rupe u budžetu – među njima su kasniji odlazak u penziju, zamrzavanje plaća zaposlenih u javnom sektoru i ukidanje pojedinih poreznih olakšica.

Ovaj londonski dnevnik piše i o vječnom problemu s kojima se konzervativci suočavaju – Evropi.

Ne muči ih samo pitanje da li će ako dođu na vlast, raspisati referendum o Lisabonskom ugovoru, primjećuje Guardian, već i odluka stranačkog vođe Davida Camerona da u Evropskom parlamentu izađe iz saveza s vodećim strankama desnog centra i uđe u grupaciju sa strankama koje zastupaju izrazito antifederalističke stavove.

Među njima su se našle i neke poljske i letonske desničarske stranke koje, smatraju britanski Jevreji, imaju problematične stavove u pogledu Drugog svjetskog rata.

Predstavnik jedne vodeće gej organizacije odbio je govoriti na konferenciji konzervativaca jer su na nju kao gosti bili pozvani čelnici partnerskih stranaka iz Evropskog parlamenta koji, kako je rekao, potiču ekstremne i uvredljive stavove, a konzervativcima se povodom kontroverznoga evropskog saveza pismeno obratila i grupa poznatih medijskih ličnosti, s pozivom da iz njega istupe.