Svijet
0

Evropska unija traži pokretanje mirovnog procesa na Bliskom Istoku

FENA
Evropska unija bi trebalo da iskoristi "novu situaciju", koja će nastati formiranjem palestinske vlade nacionalnog jedinstva, radi pokretanja mirovnog procesa na Bliskom Istoku, naglasila je u petak Finska, predsjedavajuća Evropske unije.

"S novom palestinskom vladom, imat ćemo novu situaciju i trebalo bi je iskoristiti kako bi se vratili mirovnom procesu", rekao je finski ministar vanjskih poslova Erkku Tuomioja po dolasku na sastanak šefova diplomatije u Bruxellesu.

"Međunarodna zajednica treba da pomogne da ova vlada postane realnost", ocijenio je luksemburški ministar Jean Asselborn.

"Tako, ne bi se više radilo o vladi islamističkog pokreta Hamas, kao što je to dosad bio slučaj, uz sve pozitivne posljedice koje bi ona mogla izazvati", dodao je Asselborn.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas pokušava da formira vladu nacionalnog jedinstva sastavljenu od Hamasa i svog pokreta Fatah, kako bi se izašlo iz izolacije i ekonomske krize izazvane bojkotiranjem hamasove vlade.

Međutim, pregovori o sastavu nove vlade još nisu završeni. Politički savjetnik palestinskog premijera Ismaila Hanijeha je zahtijevao u četvrtak da Hamas u budućem kabinetu ima dva puta više ministara od Fataha, dodavši da ključna mjesta treba da pripadnu neovisnim kandidatima.

Dvadesetpeterica bi trebalo u petak, na radnom sastanku, da razmotre posljedice koje bi uslijedile dolaskom na vlast nove palestinske vlade, posebno uvjete koje bi trebalo ispuniti da se ukine aktuelna blokada.