Svijet
0

Evropska "trojka" s Lavrovom u Moskvi

FENA
"Trojka" Evropske unije - komesar EU-a za vanjske odnose Benita Fererro-Waldner, visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier - doputovat će danas u Moskvu gdje će razgovarati s ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Fererro-Waldner je uoči dolaska izjavila agenciji Itar-Tass da će biti razmotrena i pitanja u vezi sa zajedničkim susjedima - Bjelorusijom, zamrznutim sukobima na južnom Kavkazu i otcijepljenom moldavskoj republici Pridnjestrovlju.

Dužnosnici Bruxellesa će, prema njenim riječima, razmotriti i stanje u Afganistanu, kao i odnose EU-a i Rusije te perspektive u 2007. godini, a jedno od glavnih pitanja bit će odnosi u oblasti energetike.

"Evropska unija i Rusija su važni partneri u rješavanju svjetskih problema, a trenutno je od životne važnosti bliska saradnja s Rusijom o takvim ključnim pitanjima kao što su Bliski istok, Iran i Kosovo", naglasila je ona.

"Mislimo da Rusija i EU zajedno mogu učiniti mnogo više u susjednim regionima, između ostalog u okviru traženja rješenja za zamrznute sukobe u Moldaviji i Gruziji", naglasila je Fererro-Waldner.

"Računamo na Rusiju koja isporučuje 25 posto naših potreba u gasu i nafti", rekla je Fererro-Waldner.