Bruxelles
0

Evropska komisija najavila digitalnu revoluciju

FENA
Evropska komisija u utorak je najavila prijedloge koji bi trebali snažno potaknuti razvoj internetskih i digitalnih usluga, u čemu Evropska unija zaostaje za Sjedinjenim Državama i Japanom.
  • Moramo staviti interese evropskih građana i poduzeća na vodeće mjesto u digitalnoj revoluciji i na taj način maksimalno iskoristiti potencijal informatičkih i komunikacijskih tehnologija kako bi se potaknulo stvaranje novih radnih mjesta, održivi rast i socijalna uključenost, izjavila je povjerenica za digitalne tehnologije Neelie Kroes.

Prema podacima Evropske komisije, oko 30 posto Evropljana nikad se nije koristilo internetom, a samo jedan posto ima pristup ultra brzom internetu. U Japanu pristup ultra brzom internetu ima 12 posto stanovništva. EU troši samo 40 posto od iznosa koji Sjedinjene Države izdvajaju za istraživanje i razvoj.

Stoga će Komisija sljedećih mjeseci iznijeti niz prijedloga kako bi EU nadoknadila zaostatak u tim područjima.

Prema jednom od planova, svi građani EU-a trebali bi do 2013. imati pristup širokopojasnom internetu, a do 2020. ultrabrzom internetu.

  • Apsolutno nam je potreban ultra brzi internet kako bi ekonomija ostvarilo snažan rast, kako bi se stvorila nova radna mjesta i prosperitet, rekla je povjerenica Kroes, javila je Hina.