Kalifornija
0

Evakuisane dvije zgrade zbog odrona dijela litice u Pacifik

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američke vlasti naredile su evakuaciju stanara dvije zgrade na jednoj stjenovitoj obali na sjeveru Kalifornije nakon odrona koji prijeti da povuče dio litice u Pacifik.

Stanarima je naređeno da napuste zgrade pošto su se poveći dijelovi litice na kojoj su podignute obrušili u okean u ranim jutarnjim satima tako da su se njihovi stanovi našli na samo tri metra od provalije duboke 15-ak metara, prenosi u petak Tanjug.

Naredba o evakuaciji donijeta je nakon što se dio litice poslije nedavnih obilnih kiša odvojio i srušio u okean u četvrtak oko 5.30 sati, rekao je Doug Ryder, zvaničnik grada Pacifika zadužen za izgradnju.

  • Ostale dvije zgrade na ovoj litici su zasad stabilne, dodao je on.

Na dnu litice je ovog proljeća podignut potporni zid kako bi je štitio od razornog dejstva talasa. Izgradnja zida, međutim, nije dovršena cijelom dužinom plaže, pa je pješčani greben počeo da se odronjava.

  • Ukoliko potporni zid uspije da zaustavi eroziju, stanari će moći da se vrate u svoje stanove, izjavio je Ryder.

Jedan od stanara zgrada koje nisu evakuisane rekao je, gledajući u plavo prostranstvo okeana, da je život na ovom mjestu vrijedan rizika zbog ljepote pogleda, ali je dodao da će se i on evakuisati ako tako bude naređeno.