Svijet
24

Euroskepticizam u porastu, Britanci bi izašli iz EU

SRNA
Više od polovine Britanaca bi u slučaju da se referendum održi sutra glasalo da Britanije izađe iz EU.

Prema istraživanju lista The Guardian i agencije ICM, javnost u Britaniji sve je više euroskeptična, pa je 51 posto ispitanika reklo da bi glasalo za izlazak Britanije iz EU, u odnosu na 40 posto koji bi glasali suprotno.

Posljednji put kada je ICM postavio isto pitanje - u jesen 2011. godine, mišljenje je polako naginjalo u antieuropskom pravcu i to u omjeru 49 prema 40 posto, dok je sada jasno da su euroskeptici većina.

Ovi rezultati pokazuju značajan preokret u odnosu na slična istraživanja rađena početkom 2000-tih godina. Kada je ICM postavio slično pitanje u maju 2001. godine, 68 posto Britanaca reklo je da žele da Britanija ostane u Evropi, u odnosu na 19 posto, koliko je reklo suprotno.

Kada je riječ o tome koliko su ispitanici definitivni u svom stavu, oko 36 posto definitivno želi da se London povuče iz EU, u odnosu na 22 posto koji definitivno žele da Britanija ostane u EU.

U poređenju sa tim, 18 posto kaže da bi vjerovatno željeli da zemlja ostane u EU, dok 15 posto kaže da bi najvjerovatnije glasali za izlazak iz evropskog bloka.

Ispitanici su dosta loše ocijenili i rad različitih institucija EU, te rad premijera Davida Camerona i vođe laburista Eda Milibanda.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da antievropska UKIP partija ima podršku sedam posto glasača drugi mjesec zaredom, što je rekordno visoko u anketama ICM-a i lista The Guardian.

Što se tiče političkih struja, 57 posto pristalica torijevaca želi izlazak Britanije iz EU, u odnosu na 44 posto laburista i 34 posto liberal demokrata. Zanimljivo je da je samo 41 posto pristalica konzervativaca definitivno opredijeljeno za izlazak Britanije iz EU.

Takođe, muškarci su "zagriženiji" za izlazak iz EU, odnosno njih 40 posto, u odnosu na 32 posto žena.

Razlika postoji i u odnosu na životnu dob što se tiče euroskepticizma – 49 posto penzionera od 65 godina i više žestoke su pristalice izlaska iz EU, u odnosu na samo 16 posto među omladinom od 18 do 24 godine.

Zanimljivo je da postoji razlika i u stavovima u odnosu na pripadnost određenoj društvenoj klasi, pa tako 32 posto ispitanika koji spadaju u visoku klasu definitivno žele izlazak Londona iz EU, u odnosu na 45 posto među radničkom klasom.

Agencija ICM provela je istraživanje na slučajnom uzorku od 1.002 odrasle osobe od 19. do 23. decembra.