Bruxelles
0

EU zabrinuta razmjerama ekološke katastrofe u Mađarskoj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska unija u srijedu je izrazila zabrinutost da bi mulj i industrijski otpad iz Mađarske mogli da izazovu ekološku katastrofu širih razmjera.

Portparol EU Joe Hanon kazao je kako je EU spremna da pomogne ukoliko razmjere zagađenja budu veće, prenosi AP.

"Zabrinuti smo, ne samo zbog životne sredine u Mađarskoj, već i zbog moguće (štete) preko granica", kazao je on.

Najveći razlog za zabrinutost je tok Dunava koji, južno od Mađarske, prolazi kroz Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Ukrajinu i Moldaviju, prije ulivanja u Crno more.

Portparol mađarskog Ureda za odbranu od katastrofa Gerg Bakosh ranije je saopćio da nema novih žrtava lavine mulja, koja se dogodila prije dva dana u okolini Ajke, u županiji Vezsprem, ali da se tri osobe i dalje vode kao nestale.

Mulj i industrijski otpad iz rezervoara mađarske fabrike aluminija MAL uzeo je do sada četiri života, među kojima su dvoje djece, a više od 120 osoba je povrijeđeno.

Svi nastradali su iz Kolontara, nešto bolje su prošli mještani Devechera, a crvenkasta zemljana lavina stigla je i do Shomlovasharhelja.

U Kolontaru je u utorak navečer održan forum građana, gdje su mnogi s rezignacijom rekli da je selo "mrtvo" i da nema budućnost.

Državni tajnik za zaštitu životne sredine Zoltan Iles je u izjavi za BBC ukazao kako će biti potrebno najmanje godinu da se čitav teren očisti i da će rehabilitacija područja koštati više desetina miliona dolara.

Mađarska će se, kako je najavio, za pomoć obratiti Evropskoj uniji.