Svijet
0

EU spremna za pregovore s Rusijom

FENA
Evropska unija spremna je nastaviti s Rusijom pregovore o zaključivanju novog sporazuma o partnerstvu i saradnji uprkos protivljenju Litvanije, izjavio je u ponedjeljak francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.

"Sve države, osim jedne, slažu se s tim da se pregovori nastave", rekao je Kouchner nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu.

Povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner izjavila je da bi se pregovori mogli nastaviti ubrzo nakon samita EU - Rusija krajem ove sedmice i nakon pregovora u Ženevi o rješavanju gruzijske krize koji će se održati 18. novembra.

Evropska unija je u rujnu odlučila nakon ruske intervencije u Gruziji odgoditi slijedeći krug pregovora s Rusijom o zaključivanju novog sporazuma, koji se trebao održati u rujnu.

Nastavku pregovora najviše su se protivile Poljska i Litvanija, ali je Poljska na kraju popustila tako da je Litvanija ostala sama.

Pregovore s Rusijom uime EU-a vodi Evropska komisija.

Budući da nije donesena formalna odluka o prekidu pregovora, sada je moguće nastaviti ih iako nema saglasnosti svih zemalja članica, prenijela je Hina.

"Ovo je dobar put naprijed. Nastavak pregovora u našem je interesu", izjavila je povjerenica za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner.