Svijet
0

EU priprema liberalizaciju viznog režima za zapadni Balkan

FENA
Povjerenik Evropske unije za proširenje Olli Rehn je gostujući na tribini muzičkog festivala "Exit" u Novom Sadu izjavio da Europska komisija priprema prijedlog liberalizacije viznog režima za zemlje zapadnog Balkana i zatražio od vlada zemalja regije "da učine svoj dio posla", objavio je u petak novosadski "Radio 021".

Dužnosnik Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope i bivši ministar vanjskih poslova SCG Goran Svilanović kritizirao je tom prilikom EU zbog tvrdog viznog režima prema zemljama zapadnog Balkana i ocijenio da mora doći do njegove liberalizacije.

"Mi razumijemo da se EU boji za svoju sigurnost, jer je bilo i terorističkih napada. Ali, ne možemo razumjeti otkud ubicamaiz naše regije višestruke schengenske vize", rekao je Svilanović.

Po njegovim riječima, schengenska viza na crnom tržištu u Beogradu staje 1.500 eura, a u Albaniji 3.000 eura.

"To znači da svako ko žarko želi napustiti ove zemlje i otići raditi u EU, može to učiniti. Što opet znači da ne stoji ni izgovor EU da bi mekši vizni režim sa zapadnim Balkanom doveo do prave poplave jeftine radne snage u zemljama Unije", ocijenio je Svilanović.