Svijet
0

EU neće poslati misiju u Srbiju

FENA
Šefovi diplomatija EU na sastanku u Bruxellesu u ponedjeljak nisu donijeli odluku da u Srbiju pošalju delegaciju koja bi utvrdila nivo saradnje Beograda s Haškim sudom.

Misija je trebalo da utvrdi što više činjenica o saradnji Srbije s Haškim tribunalom, a odluku Unije je pred novinarima obrazložio francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.

On je rekao da se odnosi Evropske unije i Srbije "dobro odvijaju", ali da postoji "određena blokada" zato što neke zemlje zahtijevaju da se Ratko Mladić nađe u Haškom tribunalu prije deblokiranja sporazuma o saradnji sa Srbijom. "Nadam se da će ta prepreka biti otklonjena", rekao je Kouchner i dodao da odlazak misije EU u Beograd, o kome je razgovor zahtijevao srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, "nije prošao".

On je rekao i da je glavni haški tužilac Serge Brammertz prvenstveno bio pozitivan kada je u pitanju saradnja Srbije s Haagom, kao i da će Brammertz uskoro podnijeti izvještaj o saradnji Srbije sa tim sudom, javio je BBC.

Ministri su saslušali izlaganje talijanskog šefa diplomatije Franka Frattinija, koji je konstatirao da misija Euleks na Kosovu dobro funkcionira i da se njeno raspoređivanje na terenu odvija bez većih poteškoća.

Prema agencijskim izvorima sa zasjedanja ministara EU, na sastanku nije postignut ni dogovor o kandidatu za novog visokog predstavnika EU i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, ali je dogovoreno da novog kandidata predloži visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Ministri nisu donijeli nikakvu odluku ni kada je riječ o kandidaturi Crne Gore za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Ministri vanjskih poslova EU saopćili su i da će se angažirati na rješavanju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije, koji prijeti da uspori proces prijema Hrvatske u Evropsku uniju.

Taj spor, koji datira još s početka devedesetih godina a tiče se linije razgraničenja u Piranskom zaljevu, preti da stvori ozbiljne probleme za druge zemlje zapadnog Balkana koje se nadaju prijemu u EU u predstojećem periodu, ocjenjuju posmatrači.

Premijeri dviju zemalja sastat će se u Sloveniji u utorak u pokušaju da riješe novonastalu situaciju.

Francuski šef diplomatije Bernard Kouchner je rekao da je "nedopustivo" da se Unija bavi sporom oko nekoliko kilometara jadranske obale u vrijeme kad ima mnogo važnijih vanjskopolitičkih prioriteta, navodi se u izvještajima.