Proizvodnja hrane
66

EU namjerava ublažiti propise za genetski inženjering, jedan od propisa vrlo sporan

B. R.
Komisija EU predložila da se ne označavaju proizvodi sa do 20 genetskih mutacija (Foto: EPA-EFE)
Komisija EU predložila da se ne označavaju proizvodi sa do 20 genetskih mutacija (Foto: EPA-EFE)
Europarlamentarci namjeravaju ublažiti propise za upotrebu genetskog inženjeringa, ali pod uslovom da sva hrana napravljena genetskim inženjeringom bude označena u supermarketima.

To znači da bi se genetski inženjering mogao češće koristiti, jer će njime biti moguće stvoriti nove poljoprivredne sorte. Europarlamentarac njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Peter Liese uvjerava da neće biti rizika te da će od ove odluke koristi imati i njemački poljoprivrednici.

Prema njegovim riječima, novim genetskim inženjeringom će biti moguće povećati prinose bez pesticida i neće se unositi strani geni. Također tvrdi da se ovakav postupak koristi u drugim državama.

Međutim, zelene stranke u Evropskom parlamentu drugačije vide stvari. Smatraju da je na djelu poljoprivredni lobi te pogodovanje velikim kompanijama kao što je Monsanto koji je podružnica njemačkog farmaceutskog giganta Bayera.

Naime, planirano je da postoje dvije kategorije proizvoda novog genetskog inženjeringa. Prva kategorija se odnosi na nove sorte sa do 20 genetskih promjena koje bi se trebale tretirati kao konvencionalne biljke. Druga kategorija su sorte s više od 20 genetskih promjena.

No, s obzirom na prijedlog Evropske komisije, potrošačima bi bilo vrlo teško prepoznati sorte iz prve kategorije. Komisijin prijedlog je da ti proizvodi ne budu označeni kao proizvodi genetskog inženjeringa. Zbog toga europarlamentarci traže obavezno označavanje takvih proizvoda, piše njemački tagesschau.