Svijet
0

EU i Rusija razmijenile optužbe u vezi s ljudskim pravima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izrazio je u petak zabrinutost za ljudska prava u Rusiji zbog nedavnih ubistava novinara i aktivista, dok je Vladimir Putin pozvao Evropsku uniju da se pozabavi kršenjem ljudskih prava u Evropi.

"U evropskom javnom mnijenju postoji izvjesna zabrinutost zbog nedavnih događanja u Rusiji što se tiče ubistava novinara i zaštitnika ljudskih prava", izjavio je Barroso za štampu u Moskvi, nakon susreta s ruskim premijerom.

On je aludirao na dvostruko ubistvo od 19. januara, ruskog advokata Stanislava Markelova, koji se specijalizirao za zločine počinjene u Čečeniji, i ubistvo novinarke Novaje Gazete Anastasije Baburove.

Vladimir Putin je odgovorio tako što je pozvao Evropu da se pozabavi kršenjima ljudskih prava u Evropi, izrazivši mišljenje da se ruski i evropski problemi u tom domenu ne mogu razdvajati.

"Nismo zadovoljni načinom na koji se odnosite prema problemu ruskih manjina u baltičkim zemljama. Znamo da ima kršenja prava imigranata u evropskim zemljama. Poznati su nam zatvorski sistemi u nekim evropskim zemljama. Mi, također, imamo problema", kazao je Putin.

"Nadamo se da će se o tim problemima u Evropi i u Rusiji razgovarati kao o zajedničkim problemima", izjavio je ruski premijer.