Reuters
0

EU će ponuditi Srbiji ubrzan put ka kandidaturi za članstvo

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lideri Evropske unije, koji se danas sastaju u Bruxellesu, planiraju da ponude Srbiji ubrzan put ka kandidaturi za članstvo u EU i da ubrzaju pripreme za slanje policijske misije na Kosovo, javio je Reuters koji je imao uvid u nacrt saopćenja pripremljen za samit.

U nacrtu je navedeno da su pregovori o budućem statusu Kosova iscrpljeni, da je sadašnji status quo neodrživ i da je utvrđivanje budućeg statusa pokrajine od suštinskog značaja za stabilnost Balkana, prenijela je britanska agencija.

U tekstu se ne spominje nezavisnost Kosova, pošto postoje nesuglasice među državama članicama Unije jer se Kipar, Grčka, Slovačka i Rumunija protive priznavanju nezavisnosti pokrajine bez rezolucije UN-a, podsjeća agencija.

Bruxelles bi, prema nacrtu, trebalo da poruči Beogradu da put ka EU, uključujući status kandidata za članstvo, može da bude ubrzan čim Srbija ispuni uvjete za potpisivanje sporazuma o tješnjim vezama sa Unijom.

EU je, kako je prenio Reuters, saopćila da je spremna da odigra ključnu ulogu u jačanju stabilnosti u regiji, uključujući ubrzavanje priprema za slanje oko 1.600 pripadnika policijske misije i pravosudnih organa na Kosovo.

Saopćenje, čiji je nacrt sačinilo portugalsko predsjedništvo EU poslije razgovora šefova diplomatija Unije u ponedjeljak, moglo bi na samitu da bude izmijenjeno, naglasio je Reuters.