Svijet
18

Eric Frein: Najtraženiji bjegunac u SAD-u uspijeva nadmudriti stotine policajaca

Klix.ba
Bjesomučna policijska potraga za Ericom Freinom, osmunjičenim za ubistvo policajca, traje skoro dva mjeseca. Jedna je to od najvećih potraga u historiji policije u Pennsylvaniji, ali Frein se do sada pokazao vještijim i mudrijim.

Frein koji sam sebe naziva "modernim Rambom" poznat je kao čovjek koji se vrlo dobro snalazi u divljini, a tome u prilog govori i činjenica da ga policija ne uspijeva locirati na relativno malom području planine Pocono.

Oko dvije stotine pripadnika Državne policije Pennsylvanije i stotine pripadnika FBI-a, Ureda za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksploziv, policije Connecticuta, te lokalnih snaga stigli su u gradić Canadensis.

Svi oni naoružani su najmodernijim oružjem, a podršku im pružaju i psi tragači. No, unatoč tome Frein uvijek uspijeva biti korak ispred njih.

Policija pokušava uništiti svako eventualno skrovište u šumi, međutim kroz gustu šumu se kreću polako i oprezno, jer vjeruju da bi se mogli naći na Freinovom nišanu.

Tridesetjednogodišnjak, koji voli oblačiti uniformu Vojske RS, optužen je 12. septembra za ubistvo policajca Bryona Dicksona.

Policija je vjerovala da će joj skupocjena oprema pomoći da brzo uhvati Freina, međutim, ni slutili nisu sa čim se suočavaju.

Frein je godinama živio u šumi učeći kako biti neprimjetan.

"Nikada ga neće uhvatiti ukoliko on to ne želi. On je veoma inteligentan čovjek", rekao je jedan stanovnik gradića koji je u posljednje vrijeme pod opsadom snaga sigurnosti.

Freinov komšija, Paul Yanega, kaže da je 31-godišnjak neprimjetan kada obuče svoje maskirno odijelo.

"Kada bi išli u lov, ljudi su prolazili pored njega ne primjećujući ga. Osim toga, on ima sprejeve kojima uspijeva maskirati miris", rekao je Yanega za LA Times.

Dolaskom zime, potraga će biti još teža, jer će opalo lišće skrivati svaki trag, a Frein u planinskim pećinama može pronaći skrovište.

Najtraženiji bjegunac u SAD-u odrastao je podno planine Pocono u sjeveroistočnoj Pennsylvaniji, u kući koja gleda prema šumi.

U srednjoj školi počeo je učiti da puca iz puške i bio je veoma precizan, napustio je fakultet i radio u supermarketu.

Strast mu je bila vojna historija, te uniforme vojski iz istočne Evrope. Posebno je bio fokusiran na proučavanje srpskih vojnih i paravojnih formacija.

Kako navodi LA Times, Frein je više bio zainteresiran za njihove uniforme nego za pokolj koji su napravili nad bosanskim muslimanima početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Pisao je scenarije u kojima se sukobljavaju Srbi i Hrvati.

"U junu 1992. godine u Bosni je izbio rat. Srpske jedinice i paravojne formacije počele su divljanje u selima i strateškim lokacijama", napisao je u jednom vojnom scenariju koji je bio priređen za pozorišnu grupu nazvanu Vukovi s istoka.

Posljednji trag za koji policija vjeruje da bi ih mogao odvesti do Freina je krv pronađena unutar jednog kokošinjca, koja se sada ispituje.